Sedm stromů bylo pokáceno v sousedství Plzeňské ulice v Žatci.

Událost se děla se souhlasem městského úřadu, přesto ovšem vzbudila nesouhlasné reakce lidí z okolí, protože na zeleň před panelákem byli léta zvyklí a stromy jim hlavně dělaly ochrannou stěnu před hlukem z hlavní silnice Plzeň – Most.

„S hrůzou jsem zjistil, že někdo začal kácet vzrostlé stromy, které byly zdravé, sloužily k přezimování ptactva a plnily účel přírodní protihlukové bariéry. Zaráží mě, že nikdo z našeho domu nebyl o věci informován, neměli jsme šanci se k ničemu vyjádřit,“ uvedl pro Deník obyvatel domu z okolí.

Pokáceny byly tři topoly, jeden javor, dva modříny a jedna vrba, potvrdila na dotaz Deníku Martina Raganová, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Žatci. „Stromy stály na soukromém pozemku a důvodem k jejich pokácení byl budoucí podnikatelský záměr majitele,“ upřesnila. Veškeré kácení proběhlo s povolením městského úřadu. Pouze jeden z uvedených stromů – vrba – stála na pozemku města, ale i ona byla pokácena kvůli tomu, že překážela budoucí stavbě.

„Majitel pozemku chce v místě stavět čerpací stanici na LPG, autoservis, myčku. Vrba by rostla ve velmi těsné blízkosti budoucí budovy a překážela by stavbě,“ dodala Martina Raganová. Až skončí výstavba, bude okolí místa doplněno další vhodnou zelení jako náhradou za vykácené dřeviny – alespoň tak to radnice doporučila žadatelům – podnikatelům, sdělila vedoucí odboru.

Vlastní stavba přitom má proběhnout až příští rok v létě, ale kácení proběhlo už teď, protože pro stromy nastalo období vegetačního klidu. „Hluk z Plzeňské ulice bude potom tlumit i nově postavená budova servisu. Teď je pro lidi nejhorší překonat těch několik měsíců, než stavba vyroste,“ doplnila Kateřina Podaná z odboru životního prostředí, která pečuje o městskou zeleň. „Připomínky lidí samozřejmě chápu, v této záležitosti jsem už vyřizovala také několik jejich telefonátů,“ dodala.