Na zajištění bezpečnosti při návštěvě amerického a ruského prezidenta v Praze se budou podílet také policisté z okresu Louny.

V hlavním městě ČR by jich zítra, ve čtvrtek 8. dubna, mělo být nasazeno osmnáct.

Deníku to sdělil plk. Tomáš Hrabovský, vedoucí územního odboru vnější služby Policie ČR v Lounech. „Do Prahy jede z okresu Louny 18 policistů, jsou to příslušníci pořádkové policie. V Praze by měli být nasazeni ve čtvrtek od rána do večera, zda to bude déle, se případně ještě rozhodne,“ uvedl plk. T. Hrabovský.

Čtvrteční summit amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Dimitrije Medveděva v Praze znamená dle policejního prezidenta Oldřicha Martinů nejnáročnější policejní akcí v novodobých dějinách České republiky. „Do terénu bude nasazeno až pět tisíc policistů. Nejvíce z pražské správy. Pomohou jim kolegové z Ústeckého a Plzeňského kraje,“ řekl Martinů.

Podle jeho slov masivní bezpečnostní opatření předčí pražská zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000, NATO v roce 2002 či loňské setkání prezidentů a předsedů vlád u příležitosti českého předsednictví Evropské komisi.

I tyto akce zajišťovali policisté z okresu Louny. Zvláště při zasedání měnového fondu a NATO ale opatření trvala delší dobu a kvůli protestním akcím do nich bylo zapojeno více policistů a to i z okresu Louny.

Na zajištění čtvrteční akce se podílí i Armáda ČR. Vojáků ze Žatce se to ale netýká. „Naši vojáci do zabezpečení schůzky v Praze nejsou nijak zapojeni,“ řekla na dotaz Deníku Lada Kovářová, mluvčí 4. brigády rychlého nasazení.