Dopravní policisté v okrese Louny nemají už od března k dispozici radar, kterým by měřili rychlost řidičům. Zařízení, které měli v bílé Škodě Octavia, se porouchalo a jeho oprava se už nevyplatí. Druhý radar na přenosné trojnožce nemá záznamové zařízení a podle nového zákona jej nemohou používat.

Rychlost pomáhají měřit kolegové

Policisté z okresu nyní čekají, až dostanou nový radar z ústředí Policie ČR. „Neznamená to ale, že se rychlost v okrese Louny vůbec neměří. Zveme si k měření rychlosti krajské dopravní družstvo z Ústí nad Labem,“ uvedl Rudolf Náhlovský, vedoucí dopravní policie v Lounech. Nákup nového radaru není levnou záležitostí. „Radar v Octavii vyšel i s notebookem na 350 tisíc korun,“ řekl.

„Nový radar pro nás bude výhodnější. Dříve jsme museli měřící auto zaparkovat jen podél silnice, ne šikmo, ani kolmo. Ale to všude nebylo možné. Hlavně ve městech, třeba na obchvatu Žatce, s tím byl problém,“ vysvětlil vedoucí. Přestože počet měření rychlosti v okrese Louny na jaře klesl, na dopravní nehodovosti se to neprojevilo. Naopak. Od počátku roku v okrese počet nehod i množství zranění oproti loňsku také klesly. Zatímco k 27. červnu loňského roku se v okrese Louny stalo 726 nehod, letos to je 658. Za stejné období vloni zemřelo na silnicích osm lidí, letos dva. Přesně o polovinu klesl počet těžkých zranění, méně bylo i lehčích zranění.