Podbořany nebo Březno u Loun – to jsou dvě místa, kde v posledních měsících policisté odhalili velké pěstírny konopí.

Rostliny, ze které se sušením získává marihuana. Droga, která je v okrese Louny nejoblíbenější.

Počet nelegálních pěstíren marihuany v okrese Louny roste. Policisté jich každý rok objeví a zlikvidují několik.

Policisté zaznamenali případy, kdy se konopí pěstovalo v bytech. Většinou se ale k výrobě marihuany využívají větší objekty, například rodinné domy. Ale i budovy, které už neslouží svému původnímu účelu. Například v Podbořanech byla před několika týdny objevena pěstírna konopí v budově bývalého Oblastního stavebního podniku. Národní protidrogová centrála, která má v ČR potírání drog na starosti, se proto obrátila také na obyvatele okresu Louny, aby byli všímaví ke svému okolí a podezřelé objekty, kde by pěstírna mohla být, policii oznámili.

Dopis na svých internetových stránkách zveřejnil v minulých dnech Městský úřad v Lounech. „Objekty, ve kterých dochází k pěstování konopí, jsou často úplně normální domy v obytných čtvrtích. Často se využívají budovy prostorově rozměrnější, protože poskytují dostatek prostoru, ale stejně tak lze tuto nezákonnou činnost provozovat v menší míře v podstatě v jakékoli budově. Byly zaznamenány i případy, kdy se konopí pěstovalo v panelákových bytech, speciálně k tomu upravených, a to v rozsahu i několika set kusů rostlin,“ uvedl v dopise Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály.

Nelegální úpravy mohou být příčinou požáru

Aby se objekt stal vhodným pro pěstování marihuany, je třeba provést závažné změny v konstrukci domu či bytu. „Pro pěstování rostlin je potřeba vysoká intenzita osvětlení, což je nákladné. Pachatelé se proto velmi často nelegálně připojují k elektrické síti. Roste tak riziko požáru nebo smrti elektrickým proudem i pro ostatní obyvatele,“ dodal ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych s tím, že vysoká vlhkost a teplota provázející pěstování konopí způsobují, že dům či byt se stávají neobyvatelnými.

Osoby organizující nelegální pěstování konopí a výrobu marihuany mají často úzké vazby na pachatele jiných druhů trestné činnosti, nezřídka na členy skupin organizovaného zločinu. Dalšími průvodními jevy mohou být například nárůst počtu násilných trestných činů v regionu, vandalismu a další drobné kriminality, napsal ředitel. „Chtěli bychom vás všechny oslovit s žádostí o pomoc při odhalování podobných pěstíren. Buďte prosím všímaví ke svému okolí, pomozte nám v co nejvyšší možné míře omezit výrobu nelegálních drog na území ČR. S jakýmikoliv poznatky je možno se obrátit na níže uvedené kontakty,“ vyzval Jakub Frydrych.

Policisté v okrese Louny mají s potíráním pěstíren konopí bohaté zkušenosti. Zatím poslední velkou pěstírnu odhalili v Podbořanech, v objektu bývalého Oblastního stavebního podniku. V patnácti místnostech rostlo přes 1600 rostlin velmi kvalitní marihuany. Prostory dalších deseti místností měli pěstitelé připraveny pro nové sazenice. Velkopěstírnu marihuany objevili loni v květnu policisté také v Březně u Loun. Rostlo v ní pět set rostlin.

16 pěstíren v kraji

Na konci roku 2008 policisté odhalili a zneškodnili pěstírny ve Vrbce a Opočně na Lounsku, kde se konopí pěstovalo v malých staveních v půdních prostorech. V Ústeckém kraji policie loni odhalila podle statistiky Národní protidrogové centrály 16 pěstíren, což je nejvíce z celých Čech, a sklidila 10 089 rostlinek konopí. V drtivém většině případů se ukázalo, že je provozovali Vietnamci.

„V severních a západních Čechách je pěstíren konopí nejvíc v celé zemi,“ uvedl Břetislav Brejcha z protidrogové centrály. Důvod? „Je zde největší koncentrace Vietnamců, kteří začali s pěstováním marihuany v masivním měřítku,“ vysvětlil.

„Díky zvýšeným kontrolám celníků na tržištích se vietnamským prodejcům snížily zisky. A oni se přeorientovali na pěstování marihuany,“ uvedla před časem mluvčí severočeské policie Šárka Poláčková.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!