V roce 1992 psychotesty neprošlo asi 20 procent zájemců, v roce 1997 již 30 a letos již 40 procent, upozorňuje policejní psycholog Josef Kovářík. Testy jsou přitom stejné, pouze se doplňují o nové testy. Testů je zhruba deset. Ze šesti set zájemců o službu u policie bylo přijato letos 290 zájemců. Z toho 30 zvládlo opravné zkoušky z fyzické výkonnosti. Dvě stě z nich již slouží, z toho třicet žen.

Ostatní budou přijati v nejbližší době. Kamenem úrazu jsou psychotesty. Jde o skutečnou past na člověka, o baterii testů, kterými se musí zájemci o policejní práci prokousat během půl dne. Během té doby musí odpovědět na stovky otázek.

Úspěšnost klesá

„Na začátku jsme museli seřadit několik barev a na konci, po testu, jsme ty samé barvy řadili znovu,“ říká Jaroslav Šimák z Děčína, který testy dělal dokonce dvakrát. Napodruhé prošel. „Testy se za tu dobu nezměnily. Je třeba odpovědět na stovky otázek. A jsou tam různé finty – třeba se zeptají, zda se člověk bojí blesku a o padesát stránek dál se na to zeptají znovu, ale jinak,“ popisuje náročnost testu.

Policie testuje, zda uchazeč není rasista, či jaký je jeho vztah k drogám či k alkoholu. Kromě IQ testu se testuje prostorová představivost a uchazeči musí na závěr nakreslit strom. Kresba prý o uchazeči mnohé vypoví,“ dodal Šimák.

Jak se připravit

„Klesající úspěšnost je dána určitou bezstarostností a nezodpovědností. Někteří zájemci dokonce ani nepřinesou s sebou některé potřebné doklady,“ vysvětluje neúspěšnost adeptů psycholog. František Hamerle, vedoucí odboru uniformované policie krajského policejního ředitelství, souhlasí s tím, že zájemci podceňují psychotesty. „Základem je být odpočinutý. Testy nejsou jednoduché a člověk se v průběhu psychotestů unaví, ale to je součást testů. Opakovat psychotesty lze až za dva roky,“ uvedl Hamerle.

Pokud někdo neuspěje s psychotesty v Ústí a chce zkusit štěstí třeba v Českých Budějovicích, má smůlu. Je v celorepublikové databázi těch, kteří v psychotestech neuspěli. Jinde ho k novým testům dříve než za dva roky nepustí.

Běhat musí

U fyzických testů podle Hamerleho největší problémy představují běh a kliky. „Po měsíci ale polovina z těch, kteří neprošli, většinou opravné zkoušky z fyzické způsobilosti zvládne. Začne sportovat a dostane se za měsíc do formy.“