V lounském okrese se hromadný odliv policistů kvůli novému služebnímu zákonu nekonal. Odcházeli pouze jedinci. „Od začátku roku do konce února odešli celkem tři policisté, do konce března by jich mělo odejít dalších šest,“ uvedla na dotaz Deníku Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí a zároveň personalistka Policie ČR v Lounech. „Dva lidé odešli z obvodního oddělení a sedm z kriminální policie,“ upřesnila.

„Policisty, působící na obvodě, nebude tak složité nahradit. V květnu přijde jeden úplně nový uchazeč a jeden muž přijde ze školy,“ pokračuje J. Střelcová. Obtížnější však bude podle mluvčí zaplnění míst po zkušených policistech z kriminální policie. „Jedná se většinou o zkušené policisty s dlouholetou praxí. Za ně nemůžeme nabrat nováčky přímo z civilu. Na tato místa budou vypsána výběrová řízení. Vybírat budeme ze zkušených policistů z obvodů, kteří už mají mnohaletou zkušenost nebo z policistů, kteří se přihlásí z okolních okresů,“ vysvětlila.

V souvislosti s novým služebním zákonem se hovořilo také o nutnosti vzdělání strážců zákona. Směrnice požaduje na každou funkci určitý stupeň vzdělání. „Pokud vím, tak v lounském okrese kvůli vzdělání zatím žádný policista neodešel. Všeobecným problémem policistů je vzdělání vysokoškolské, což někteří nesplňují. Na ty ale pamatuje nový služební zákon čtyřletou lhůtou, ve které by si měli vzdělání doplnit. Získají tím i služební poměr na dobu neurčitou. Do doby než splní podmínku vzdělání mají poměr pouze na dobu určitou,“ dodala.