Více než 330 tisíc korun a další materiální pomoc poslalo před jedenácti lety město Žatec obci Nové Heřmínovy na Bruntálsku.

Ta byla v roce 1997 zasažena ničivými povodněmi, které postihly celou Moravu.

Nyní téže obci hrozí, že bude zatopena natrvalo – stát totiž zvažuje vybudování protipovodňové přehrady, pod níž by zmizela podstatná část současné obce, ležící na horním toku řeky Opavy.

Při záplavách před jedenácti lety město Žatec několik týdnů vybíralo, kam přesně nasměrovat svou humanitární pomoc. Volba pak padla na Nové Heřmínovy. „Zastupitelstvo rozhodlo, že právě tam pošle 333.726 korun, což je výsledek dobrovolné finanční sbírky občanů a institucí, a technický materiál z majetku Žatecké teplárenské společnosti v celkové hodnotě přes 180 tisíc korun,“ napsal tehdejší Deník Lučan v září 1997.

Město také poslalo do obce na své náklady dvě stavební buňky.

Obec navštívili představitelé Žatce

Postiženou vesnici se třemi stovkami obyvatel, ležící šest kilometrů severně od Bruntálu, po povodních osobně navštívili tehdejší starosta Žatce Bohuslav Kuneš s tajemníkem městského úřadu Jiřím Janíčkem. Podle starosty byli tamní lidé z obecního úřadu a vůbec ze vsi příjemně překvapeni dalším zájmem města Žatce o jejich osudy a aktuální potřeby a divili se, že humanitární pomoc neskončila jen u obvyklé anonymní sbírky.

„Když někdy náhodou pojedete přes Nové Heřmínovy, zastavte se na obecním úřadě a uvidíte, s jakou radostí vás přijmou, když řeknete, že jste ze Žatce,“ řekl tehdy starosta zastupitelům.

Přehrada

Nyní má obec další starosti. Bojuje proti snaze státu vybudovat protipovodňovou přehradu. Ta by podle projektu zatopila třetinu obce, celkem 56 objektů. Protipovodňová nádrž v Nových Heřmínovech by stála 7,7 miliardy korun. Stát nabízí lidem, kteří by museli odejít ze svých domů, odškodné – peníze na nové bydlení, odpovídající jejich původnímu.

Obyvatelům se to ale nelíbí, mají svou obec rádi a proti záměru protestují. „Budeme bojovat do poslední chvíle. Každé rozhodnutí se dá ještě změnit,“ uvedl starosta Nových Heřmínov Radovan Jílka. Stavět se má začít až v roce 2015.