Porodnice v menších městech mají před sebou nejistou budoucnost. Ministerstvo zdravotnictví a VZP, která je hlavním zdrojem peněz pro zdravotnická zařízení, připravují další rozsáhlý „plán úspor”.

V něm se nyní diskutuje mj. i o tom, že zachovány by měly zůstat jen ty porodnice, kde ročně přichází na svět větší počet dětí. Porodnice, které vykazují méně porodů, by měly zaniknout a porodní péče by měla být soustředěna jen ve větších zdravotnických zařízeních.

O plánu se nyní zatím jen diskutuje, definitivní podobu by měl dostat v příštím roce. Ke změnám, budou-li skutečně přijaty, má fakticky dojít od roku 2013. Padly už i tři možné návrhy limitů pro číslo porodů v dané nemocnici za rok. Buď půjde o 500, 600 nebo 800 porodů - to bude minimální číslo potřebné k tomu, aby porodnice dostala smlouvu od zdravotní pojišťovny a mohla zůstat v provozu. „Tam, kde se už nyní rodí méně než 500 dětí za rok, je zcela neekonomické držet tuto porodnici v provozu. Prakticky to nejsou ani dvě děti za den,” uvádějí představitelé VZP a ministerstva.

Proti úvahám o možném rušení porodnic se ovšem bouří jak obyvatelé daných regionů, tak i místní politikové a zástupci daných nemocnic.Například senátor Marcel Chládek (ČSSD), zastupující v parlamentu okresy Louny a Rakovník, se tento týden ostře ohradil proti všem uvedeným úvahám. Bojuje zejména za porodnice ve svém regionu - v Žatci a v Rakovníku. V Žatci se nyní rodí kolem šesti set dětí ročně a v Rakovníku jich je kolem pětistovky. Obě porodnice figurují v úvahách ministerstva a VZP jako aspiranti na možné zrušení.

Čtěte také: Odepsáním oddělení nikdo neušetří, zní z nemocnice

„Považuji tyto návrhy za velmi nešťastné a vyzývám pojišťovny i ministerstvo, aby svůj postup náležitě zvážily. Lidský život by měl mít před ekonomickými a úspornými opatřeními vždy přednost. Podle mého názoru může nesmyslné opatření při akutních porodech či potížích vážně ohrozit nastávající rodičky a některé z nich nemusí být včas dopraveny do nemocnice, bude-li příliš vzdálena. Kde budeme na Lounsku a Rakovnicku rodit - někde na poli?” ptá se se senátor. Uvedl, že proti všem uvedeným návrhům bude bojovat, jak jen bude ze své pozice moci.

Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny chtějí od počátku roku 2013 kvůli úsporám ve všech českých nemocnicích zrušit až deset tisíc lůžek. Nejde zdaleka jen o porodnice, ale někde i o další oddělení. „V případě Žatce existuje úvaha o neuzavření smluv na zajištění péče na gynekologickoporodnickém a dětském oddělení. Definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo, bude se dál jednat,” přiznala plány pojišťoven mluvčí VZP Petra Friedlová.

Dopadnou úspory na nemocnici v Žatci?

Nemocnice v Žatci samozřejmě o všech úvahách ví. „Možnost zrušení dvou oddělení nám zdravotní pojišťovny sdělily. Bude se o tom ještě diskutovat. Nic není definitivní,” odpověděl už dříve pro Deník ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák. Dodal ovšem, že zrušení pediatrie a gynekologie s porodnicí by velmi vážně ohrozilo chod i dalších oddělení. „Jsme jediná porodnice a gynekologie v okrese Louny, stejně tak je to i s pediatrií. Čekají nás velmi tvrdá jednání, ale věřím v dobrý konec - že obě zmíněná oddělení budou i v budoucnu v provozu,” uvedl Č. Novák.

Ředitel nemocnice v sousedním Rakovníku Jaromír Bureš odmítá posuzování porodnic podle počtu porodů za rok. Podle něj je zásadní, jak jsou nemocnice rozmístěné v daném regionu a jak daleko by bylo do další nejbližší porodnice v případě zrušení těch původních. „Jedna věc je počet porodů a druhá dostupnost v krizových zdravotnických situacích. Nebavme se o pěti stech porodech, ale o dvaceti, které se odehrají v nepříznivé či dokonce kritické situaci,” uvedl v tisku Jaromír Bureš.

Okres Louny a porody

• ještě v roce 1995 se miminka rodila v Lounech, v Žatci i v Podbořanech
• porodnice v Podbořanech byla zrušena v roce 1996 a porodnice v Lounech roku 2004
• nyní se děti na území okresu Louny rodí jen v Žatci; maminky tam ročně přivedou na svět
přibližně 600 novorozenců
• porodnice v Žatci ovšem figuruje v úvahách VZP a ministerstva zdravotnictví na možné zrušení
od roku 2013