Odpad z nebe nespad! To je název nové soutěže pro širokou veřejnost, kterou na začátku února vyhlásilo město Postoloprty. Soutěž pod záštitou Ekocentra Dymnivka při DDM Postoloprty probíhá ve spolupráci s kulturním zařízením, základní školou a Technickými službami města. Soutěží se ve sběru PET lahví, plechovek, tetrapaků.

Ceny v hodnotě za celkem 30 tisíc korun jsou přitom velmi lákavé - tablety, čtečky knih, radio s CD přehrávačem a dalších 200 cen při závěrečném slosování.

Soutěž začala 1. února a potrvá do 30. dubna. Vyhodnocena bude 14. května na tradičních postoloprtských městských slavnostech.

Pro sběr jsou v Postoloprtech určena tato místa: DDM Postoloprty, budovy 1. a 2. stupně ZŠ Postoloprty, městská knihovna, sběrný dvůr. Sběr bude probíhat každý týden ve středu v těchto časech: I. a II. stupeň ZŠ: 7 12 hodin, městská knihovna a DDM 14 18 hodin, sběrný dvůr 7 15 hodin.

Materiál nejdřív očistěte

Jaká jsou pravidla? „Je třeba sbírat a odevzdávat PET lahve čisté, vymyté, sešlapané, svázané v balíčcích po deseti kusech, tetrapaky čisté, vymyté, sešlapané, rovněž svázané v balíčcích po deseti kusech, plechovky čisté, vymyté, sešlapané, svázané v balíčcích po pěti kusech," uvedla Zdeňka Parýzková z pořadatelského štábu soutěže. Každý sběratel na dobu soutěže obdrží sběrovou kartičku, v níž mu bude sběrová služba průběžně zaznamenávat sběr, navíc za každý balíček daného odpadu získává každý sběratel slosovatelný kupon, který na místě sběru vyplní a vhodí do sběrné schránky.

Cílem soutěže je iniciovat a oživit zájem o třídění odpadu v Postoloprtech a přispět tak ke zdravému životnímu prostředí, k tomu, aby město bylo čisté, aby se v něm dobře žilo, uvádějí pořadatelé. „Tříděním zároveň podporujeme recyklaci a následné šetření neobnovitelnými zdroji. Úplně nejlepší by bylo, aby žádný odpad nevznikal, ale když už vzniká, pojďme s ním zacházet odpovědně a hospodárně," dodávají.

„Soutěž se pod záštitou EC Dymnivka při DDM Postoloprty koná v Postoloprtech poprvé, nicméně obdobná soutěž již jednou pod záštitou města proběhla před několika lety. Letošní ročník iniciovalo opět Město Postoloprty, které požádalo naše ekocentrum o spolupráci při organizaci i realizaci soutěže, rovněž rozhodlo o cenách v jednotlivých kategoriích," přiblížila vedoucí centra Dymnivka Zdeňka Parýzková. Soutěž bude vyhodnocovat tým EC Dymnivka, které rovněž zajistí ve spolupráci se společností Eko-kom reprezentativní předání cen na Postoloprtských slavnostech spojené s osvětovým programem pro děti.

Zájem o soutěž z řad dospělých i dětí je slušný, avizované ceny jsou pěknou motivací. Proběhla i propagace mezi žáky ZŠ, do které se všichni pedagogičtí i ostatní pracovníci školy aktivně zapojili.

(ad)