Daniel Zíbrt z Postoloprt (24) studuje právnickou fakultu a kromě mnoha dalších zálib se šestnáct let věnuje amatérskému divadlu. Ivana Balkovska (18) bude za měsíc maturovat v Žatci a divadlo hraje šest let. O víkendu oba společně dosáhli dosud největšího úspěchu ve svém koníčku: dokázali vyhrát celostátní soutěž Svazu českých divadelních ochotníků (SČDO), jejíž finále proběhlo ve Velké Bystřici u Olomouce.

„Soutěž se jmenuje Pohárek SČDO. Je významná, pouze se o ní relativně málo ví, ale mezi lidmi v prostředí amatérského divadla je velmi prestižní. Z úspěchu máme velikou radost,“ uvedl v pondělí pro Deník Dan Zíbrt. „Je to moc krásný pocit, být v něčem oceněn jako nejlepší v republice. Vyhráli jsme diplom, poháry a keramické kloboučky,“ řekla Ivana Balkovska.

Oba mladí umělci společně soutěžili v dialogu – nacvičili vystoupení Dafnis a Chloe, text Přemysla Ruta, vtipnou parafrázi na divadelní klasiky. Původně jde o postavy ze starého řeckého dramatu.

Díky úspěchu si oba herci vysloužili i pozvání s týmž dialogem na další přehlídku. Ta proběhne na podzim ve Vysokém nad Jizerou a je určena pro nejlepší ochotníky ČR.