V Postoloprtech vznikne česko–německá komise a bude se zabývat budoucím umístěním pamětní desky, která by připomínala tragické události v tomto městečku – poválečné živelné ubití více než sedmi stovek německy mluvících lidí.

To je závěr, na kterém se dohodli představitelé města a krajanských německých sdružení při společném jednání ve středu 24. září vpodvečer na radnici. „Z mého pohledu je to zatím nejlepší a nejkonkrétnější výsledek dohody, ke kterému jsme při dosavadních jednáních dospěli,“ řekl na dotaz Deníku Otokar Loebl, předseda spolku přátel města Žatce v Německu.

„V komisi budou zastoupeni lidé z vedení města, lidé z našeho spolku, a také nezávislí historikové. Pozváni budou třeba i představitelé Volyňských Čechů nebo Židovské obce,“ upřesnil Otokar Loebl.

Podle něj komise posléze společně určí obsah textu, jenž bude vyryt na pamětní desce, místo, kde bude deska položena, i způsob jejího odhalení. „Po ukončení práce komise bude výsledek předložen zastupitelstvu města a to rozhodne definitivně, zda s návrhem souhlasí,“ dodal Otokar Loebl.

„Chceme i názor někoho nestranného, kdo se na celou věc podívá bez emocí a racionálně; třeba právě nějakého nezávislého historika,“ potvrdil Vojtěch Bernard, místostarosta Postoloprt. Touto cestou se podle něj dá na základě historických faktů vybrat nejvhodnější umístění pomníku a především jeho text, který by negativně nejitřil emoce ani jedné ze stran.

Jednání mezi představiteli německých spolků a postoloprtskou radnicí probíhají už několik let. Dosud nejvíce vázla právě na textu, jenž má být na desce. Německé spolky chtěly konkrétní připomínku postoloprtské tragédie, radnice se přikláněla spíš k obecnějšímu sdělení, které by vzdalo památku všem obětem války bez rozdílu národností.

763 zabitých lidí

V Postoloprtech bylo po skončení války při hrůzném masakru zabito 763 lidí, mezi nimi i ženy a děti. Představitelé města zatím opakovaně umístění pamětní desky neschválili. Podle nich je otázka stále příliš citlivá, báli se reakcí části veřejnosti.

V květnu a červnu 1945 bylo v Postoloprtech postříleno téměř 800 německy mluvících lidí. Mezi nimi bylo například i pět chlapců ve věku mezi 12 a 15 lety, kteří tak měli být „potrestáni“ za to, že si předtím natrhali ze stromu nezralá jablka.

Byla to jedna z nejhorších poválečných tragédií v Čechách. Policie událost několikrát šetřila, ale nikoho nikdy neobvinila. K podobnému masakru došlo i v Krásném Březně u Ústí nad Labem, kde bylo civilní německé obyvatelstvo po válce zfanatizovaným davem shozeno do řeky, utopeno a postříleno. Pamětní deska k této události už byla odhalena roku 2005 na mostě přes Labe v Ústí.