Tak jako v Lounech, i v Postoloprtech mají strážníci bič na individua, popíjející alkohol na veřejnosti. Protialkoholní vyhláška platí ve městě od loňského roku.

Letní sezona opět ukázala, že vyhláška má svůj smysl. Jenom od začátku prázdnin vykázali strážníci několik desítek opilců.

„Od začátku prázdnin jsme rozdali zhruba 12 blokových pokut a 50 osob jsme vykázali z míst s domluvou. Občané se snaží často různě schovávat lahve, které drží. Například sedí na lavičce, láhev piva mají v tašce a pokaždé než se napije, tak se rozhlédne, zda není poblíž nějaká uniforma. To jsou ale většinou starší občané, kteří v klidu sedí na lavičce, povídají si a nikoho tím neobtěžují. Pak je jiná skupina lidí, kteří alkohol popíjejí bez jakéhokoli strachu, že mohou být pokutováni. V případě, že se toto děje, přistupuje se k těmto osobám razantněji dle možností zákona,“ uvedl ředitel postoloprtský strážníků Aleš Tallowitz.

Vyhláška zakazuje popíjení alkoholu v devíti lokalitách. Jedná se o Mírové náměstí, okolí mateřské školy a obou stupňů základní školy, okolí dětských hřišť či okolí autobusového a vlakového nádraží.

Problémy jsou hlavně v centru

Mezi nejproblémovější místa patří stále Mírové náměstí, Marxovo náměstí a vlakové nádraží. „Na mírovém náměstí se jedná o chodník před místním bufetem. Tam jsou schopni stát od rána do večera a popíjet. Další je park na Marxově náměstí, kde si nosí lidé alkohol z blízké restaurace a posedávají v parku. A nádraží ČD, to je asi ve všech městech stejné. Scházejí se tam různá individua, která se potulují po městě,“ přiblížil A. Tallowitz.

Opilci se zvláště v letních měsících stěhují po městě. „Odněkud je vykážete a oni se posunou o kousek dál, tak je to pořád dokola. Je to taková hra na honěnou, která skončí na podzim a začne zase na jaře,“ konstatoval A. Tallowitz.

Zlepšení je znát

I přesto, se podle velitele strážníků vyhláška osvědčila. „Vyhláška razantně pomohla. Od platnosti vyhlášky je znát, že většina normálních lidí zareagovala, ale toto nemůžete očekávat od všech,“ říká.

Slibují, že pít na veřejnosti nebudou. „Když někoho přistihneme, tak většinou ten člověk slibuje, že to bylo naposledy. Proto je zprvu řešen domluvou, v opakovaném případě už se řeší věc pokutou. Stávají se ale také situace, že ten člověk je už v silně podnapilém stavu a není s ním řeč. Věc oznámíme na přestupkovou komisi a nebo, když neprokáže svou totožnost předvádíme ho na Policii ČR,“ dodal A. Tallowitz.