Historik Michal Pehr se za město Postoloprty zúčastní v závěru února pódiové diskuze v Praze k výstavě s názvem Oběti komunistické moci v severočeském pohraničí v letech 1945 a 1946.

Významnou součástí výstavy bude ohlédnutí za hrůznými událostmi z června 1945 z Postoloprt, během nichž bylo krátce po válce postříleno více než 860 německy mluvících lidí včetně žen a dětí.

Výstava fotografií a dalších historických dokumentů začne v kulturním centru Novodvorská v Praze 2. února, pódiová diskuze je na programu až 26. února.

Pozvánku původně dostal starosta Postoloprt Miroslav Hylák a celá rada města. Vedení města následně pověřilo odborníka – historika a archiváře PhDr. Michala Pehra, který je aktivně činný i v politice. Působí ve funkci předsedy místní organizace KDU–ČSL v Lounech. „Michal Pehr pracuje v Masarykově ústavu a archivu Akademie věd ČR. Dlouhodobě se věnuje období poválečného vývoje Československa v letech 1945 – 1948. Měl by se stát i členem komise nezávislých historiků, která bude pracovat na vhodném textu pro pamětní desku v Postoloprtech,“ uvedl včera Otto Löbl, předseda krajanského sdružení přátel města Žatce sídlícího v německém Frankfurtu.

Připomínka masakru

Tento spolek dlouhodobě usiluje o vytvoření pietního místa v Postoloprtech, které by připomínalo památku obětí poválečného masakru, a pořádá i uvedenou diskuzi historiků, novinářů, politologů a dalších osobností veřejného života. Diskuzi bude moderovat šéfkomentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek.

O pamětní desce v Postoloprtech se diskutuje už několik let, vedení města a jeho zastupitelé se k žádostem německých spolků zatím stavěli spíš vyhýbavě. Obávali se, že otázka je stále příliš citlivá a že deska by příliš jitřila emoce veřejnosti.

Až loni na podzim se obě strany dohodly, že nechají vytvořit komisi nezávislých historiků a dalších odborníků, jejímž úkolem by bylo nalezení vhodného a přijatelného textu na pamětní desku.

V Postoloprtech bylo při živelných událostech na konci války postříleno nejméně 863 lidí. K podobným zvěrstvům došlo také v Ústí nad Labem – Krásném Březně, kde zfanatizovaný dav postřílel a utopil v Labi rovněž stovky civilních německých obyvatel. Pamětní deska připomínající tuto událost už stojí – odhalena byla v roce 2005 na mostě přes Labe v Ústí. Odhalil ji tehdejší primátor města a nyní ministr Topolánkovy vlády Petr Gandalovič.