Na hřbitově nebo v centru města poblíž plaveckého bazénu by mohla být umístěna pamětní deska, která by připomínala poválečnou tragédii v Postoloprtech. V květnu a červnu roku 1945 tam bylo postříleno více než 760 lidí, německých civilních obyvatel včetně žen a dětí.

Vhodné místo hledá od začátku roku komise odborníků, především nezávislých historiků, kterou touto činností pověřilo město. „Deska by mohla být buď na hřbitově, nebo v centru města,“ řekl už v červnu na dotaz Deníku Otokar Loebl, člen komise.

Tehdy se členové dohodli, že další setkání uspořádají na počátku září. „Potom už chceme učinit závěrečné návrhy a ty předat zastupitelstvu města,“ řekl Oto Loebl.

Komise má za úkol navrhnout vhodné místo ve městě pro zřízení pomníčku a vymyslet text, který by byl na památníku uveden. Připomínat bude hrůzné události z roku 1945, kdy bylo ve městě bez soudu hromadně popraveno nejméně 763 lidí, civilních obyvatel Postoloprtska a Žatecka. Nešlo o vojáky, ale německy mluvící obyvatele regionu včetně žen a dětí, kteří neměli žádný osobní podíl na rozpoutání války.

Policie oznámila jména viníků

Policie rovněž v červnu po několikaletém vyšetřování oznámila jména dvou viníků tehdejšího maskaru – měli jimi být voják Vojtěch Černý a obecní policista Bohuslav Marek. Oba nebyli za svého života nijak potrestáni a zemřeli v šedesátých a osmdesátých letech přirozenou smrtí.

Německé krajanské spolky a různé občanské iniciativy žádaly město o zřízení pomníčku opakovaně už od roku 2002. „Chceme jen malé klidné pietní místo, přispět ke smíření a dosáhnout, aby se žádné podobné hrůzy mezi lidmi na žádné straně už nikdy neopakovaly,“ řekl Otokar Loebl. Komise navrhne možnosti a konečné slovo, zda pomník vybudovat či nikoli, bude mít zastupitelstvo měs­ta.

Masakr v Krásném Březně

K podobnému masakru krátce po válce došlo také v Krásném Březně u Ústí nad Labem.

Zfanatizovaný dav tam stovky německých civilních obyvatel nahnal do Labe, shodil je z mostu, utopil a postřílel. Pamětní deska k této události už byla instalována – v roce 2005 ji odhalil tehdejší primátor Ústí Petr Gandalovič.