Město Žatec začalo některým příjemcům sociálních dávek místo peněz vyplácet poukázky na odběr zboží. V září dostala poukázky první dvacítka lidí, tento měsíc by jich mělo být už 140 až 150. Radnice začala místo peněz vyplácet poukázky lidem, kteří pobírají třeba příspěvek na živobytí.

Nový systém má zamezit zneužívání sociálních dávek. Například, aby je příjemci neutráceli za alkohol, cigarety nebo v automatech. Za poukázky je možné ve vybraných obchodech nakoupit pouze jídlo, oblečení, obuv nebo hygienické potřeby.

„Klientům vyplácíme dávku ze 30 procent v penězích, v 70 procentech v poukázkách. Když ale někdo doloží, že potřebuje peníze třeba na nájem bytu, zdravotní pomůcku, cestu, tak to samozřejmě zohledníme a poměr vyplácených peněz a poukázek může být i opačný,“ vysvětlil Petr Antoni, vedoucí sociálního odboru žatecké radnice.

V současné době funguje v Žatci síť asi 25 obchodů, kde poukázky přijímají. „Síť chceme rozšířit. A to i na vesnice v okolí Žatce, neboť zhruba čtvrtina klientů, kterým dávky vyplácíme, bydlí ve vesnicích,“ uvedl Antoni.

Dávky hmotné nouze dostává od žatecké radnice zhruba čtyři sta lidí, ne všichni ale budou místo peněz dostávat poukázky.

Poukázky nedostanou všichni

„Máme vypracovaný klíč, podle kterého to určujeme. Záleží například, jak dlouho klient dávky pobírá, jaký je jeho přístup k řešení situace, zda existuje podezření, že dávky zneužívá. Také zohledňujeme, zda je schopný hospodařit s penězi a dávku neutratí třeba během tří dnů po její výplatě,“ popsal Petr Antoni. Podle jeho slov už přinesl nový systém první výsledky.

Někteří lidé poukázky nechtějí a už požádali žateckou radnici o odejmutí sociálních dávek. „Víme o patnácti lidech, kteří, než aby si šli pro poukázky, tak si našli práci. Nebo přiznali, že už nějakou mají. Podle našeho odhadu to znamená pro stát roční úsporu asi půl milionu korun, protože ti lidé dostávají i další sociální podpory,“ sdělil Petr Antoni, vedoucí sociálního odboru žatecké radnice.

„Poukázkami se vyplácejí dlouhodobě nezaměstnaní lidé, tedy ti, kteří se často vůbec nesnaží nějakou práci hledat a čekají, co jim stát dá. Pokud mají takový přístup, pak musejí respektovat že stát, zastoupený městy, jim nedá do ruky peníze, ale zvolí jinou formu. Je na nich, zda ji přijmou, nebo se rozhodnou, že budou získávat hotové peníze prací,“ uvedl místostarosta města Aleš Kassal.

Žatecká radnice připravovala nový systém několik měsíců. V ČR je už několik měst, kde takový systém funguje. Například v Kladně nebo Litvínově. V Česku bude od 1. ledna příštího roku pravděpodobně platit novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která už prošla Parlamentem ČR a čeká jen na podpis prezidenta. „Tato novela zákona nařizuje, že část dávek má být vyplacena v poukázkách,“ sdělil P. Antoni.