Novinářům to ve čtvrtek 23. července po jednání bezpečnostní rady oznámila šéfka krajské hygienické stanice (KHS) Lenka Šimůnková. „V Ústeckém kraji došlo v minulém týdnu k neobvyklému nárůstu počtu onemocnění,“ vysvětlila ředitelka s tím, že ke čtvrtku šlo celkem o 18 případů.

V některých případech jsou nemocní sportovci, kteří nepatří k rizikové skupině. „Ale nákaza se objevila také u dvou seniorů, kde je epidemiologická anamnéza negativní. To znamená, že se nám nepodařilo objevit souvislost. Proto si myslíme, že by bylo vhodné ochránit osoby nejvíce ohrožené. Tedy seniory, případně osoby trpící závažným onemocněním,“ dodala Šimůnková.

KHS proto vydala mimořádné opatření, které se týká nošení roušek v zařízeních poskytovatelů ambulantních zdravotnických a sociálních služeb. „Dohodli jsme se o účinnosti opatření k páteční 7. hodině ráno,“ doplnil první náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD).

Zdravotnice 21. července 2020 odebrala vzorek na test na covid-19 nové klientce v Sanatoriu Klimkovice. Kvůli zpřísněným protiepidemickým opatřením v Moravskoslezském kraji mohou být do lázní přijati jen klienti s negativním testem
ON-LINE: Nárůst případů pokračuje. Za den přibylo v ČR skoro 250 nakažených

Oněch 18 nových případů je podle KHS rozprostřeno po celém kraji. „V každém okrese je to minimálně jedna, spíše dvě osoby,“ uvedla Šimůnková s tím, že nejvíc, kolem pěti osob, je v okresech Most a Děčín. Hygienici nalézají nové potenciální nakažené vyhledáváním kontaktů těch, u kterých se nákaza už prokázala. Dříve se mluvilo o tom, že by jim v tom mohl pomoct systém Chytré karantény, který kontakty vyhledá na základě dat od telefonních operátorů. Od doby první vlny koronaviru v regionu se ale způsob práce krajských hygieniků příliš nezměnil. „Máme modernější prostředky. Ale základní způsob je stejný. Tedy kontaktování nemocného, dotazování na jeho kontakty v rodině, na pracovišti a v okruhu známých, nařizování karantén a vyšetřování u těchto osob,“ popsala ředitelka KHS.

Hygienikům v nalézání nemocných pomáhají také nemocnice a ostatní zařízení k testování lidí na koronavirus. V souvislosti s ústupem epidemie z celé země Krajská zdravotní (KZ) sdružující pět špitálů v regionu ale testování od 1. července omezila. Redukce je časová, nikoli místní, stále se tedy jde otestovat jak v ústecké, tak i děčínské, mostecké, teplické a chomutovské nemocnici. Ovšem zdaleka ne permanentně. „Odběry na Covid-19 PCR budou prováděny pouze pro objednané pacienty, kteří jsou indikováni Krajskou hygienickou stanicí, a pro samoplátce v jednotlivých nemocnicích v předpokládaném rozsahu jedné hodiny týdně,“ informoval náměstek pro řízení zdravotní péče KZ Tomáš Hrubý.

Šimůnková ale naznačila, že to teď už opět nemusí stačit. „Máme spoustu kontaktů, které potřebujeme otestovat,“ řekla ředitelka KHS. „Pokud budou hygienici potřebovat víc těch míst, uděláme pro to všechno,“ ujistil Klika, podle kterého ale v ústecké Masarykově nemocnici nakoupili na testování nové modernější přístroje, které dokážou případnou nákazu vyhodnotit ve větším množství a rychleji.

Premiér Andrej Babiš
Boj proti koronaviru v Česku: Opatření by mohla platit už od pátku, řekl Babiš

Kraj během nouzového stavu fungoval jako nákupčí ochranných pomůcek a jejich redistributor od státu. Při tom rozdal nejen spoustu roušek, ale i dezinfekce nebo třeba rychlotestů. K tomu se už ale v nejbližší době neschyluje. „Ochranné prostředky už musí mít jednotlivé subjekty skladem nebo musí mít nasmlouvány jejich dodávky,“ řekl Klika s tím, že příspěvkové organizace kraje se tak z vlastních prostředků už zařídily.

Kdyby přišla další velká vlna epidemie, je kraj připraven pomoct v sociálních službách i ve zdravotnictví ze svých zásob alespoň na 14 dní. Klika informoval i o tom, že lidé, kteří byli během první vlny epidemie v regionu takzvaně „v první linii“, už od hejtmanství dostali jako poděkování nefinanční odměnu. „Nakoupili jsme jim vstupenky do zoologické zahrady v Ústí nad Labem a do zooparku v Chomutově,“ uvedl Klika s tím, že hodnota lístků je 1,2 milionu korun a záměrem kraje byla kromě poděkování lidem ve službě i finanční pomoc ústecké zoo a chomutovskému zooparku stiženým během uplynulé doby nízkým příjmem ze vstupného.

Roušky. Co se mění v Ústeckém kraji od pátku 24. července
Každý, kdo půjde navštívit lékaře, ať už praktického, nebo ambulantního specialistu, nebo půjde do lékárny, musí mít zakrytá ústa a nos rouškou nebo mít přes ně jinou pomůcku. V nemocnicích je už nošení ochrany úst a nosu zavedeno opatřením ministerstva zdravotnictví. Hygiena teď tedy v regionu rozšířila toto opatření na ostatní zdravotnická zařízení. Stejně tak musí mít rozhodnutím krajských hygieniků od pátku ráno ochranu úst a nosu ten, kdo půjde navštívit příbuzného do zařízení sociální péče.