Po silné bouřce se počátkem června rozvodnila na Podbořansku Blšanka a její přítoky. Velké škody napáchala hlavně v Lubenci a okolí a Kryrech. Následky této bleskové povodně se tam odstraňují dodnes.

V Lubenci napáchala voda a kroupy škody za zhruba 10 milionů korun, povodeň vyplavila padesátku domů včetně mateřské školy, poničila hráz velkého rybníka a silnice. „Většina škod již byla odstraněna. Školka po prázdninách jede zase na oba pavilony, hráz i bezpečnostní přepad rybníka jsou rovněž opraveny. Opravy poničených střech obecních bytových domů byly dokončeny minulý týden," vypočetl Bohuslav Peterka, starosta Lubence.

Nyní se chystají se práce na opravách místních komunikací, vyjít by měly na 3,5 milionu korun. Cesty byly kromě Lubence poničeny hlavně v místních částech Jelení, Řepany a Přibenice. „Na opravy komunikací jsme dostali dotaci z ministerstva dopravy ve výši 2,973 milionu korun," sdělil starosta Lubence.

Solidarita byla velká

Kromě toho městečko dostalo na odstraňování následků povodní 684 tisíc korun od Ústeckého kraje. Lidem, kterým voda vyplavila byty, ministerstvo pro místní rozvoj poslalo 390 tisíc. Přes milion zatím zaplatila pojišťovna. Další peníze přišly od dobrovolných dárců. „Velká solidarita okolních obcí a měst, podniků i škol a školek, ale i fyzických osob mě překvapila. Jejich výčet by byl dlouhý, ale celkem jsme na těchto darech obdrželi 638 tisíc korun, z toho jen do naší mateřské školky asi 175 tisíc korun," sdělil Bohuslav Peterka.

Zatímco Lubenec poničila velká voda, která se do městečka nahrnula z polí a malých potoků, dále po proudu škodila hlavně Blšanka. Nejhůř to odnesly Kryry. V tomto městečku napáchala rozvodněná říčka škody za pět až šest milionů korun. Nejvíce byly postižené rodinné domy v ulicích Hluboká cesta,Vodní a Malá Strana. Celkem voda vyplavila 38 budov. Bezprostředně po povodni skončilo na skládce 350 tun poničených věcí.

Pomáhali i lidé při veřejné sbírce

„Občané si opravili největší škody, způsobené bleskovou povodní, v průběhu léta. Škody na majetku města jsou rovněž z větší části opravené," sdělil Miroslav Brda, starosta Kryr.

I do Kryr putovala po povodni pomoc od státu, podniků i soukromých osob. „Například dary od soukromých osob a obcí činily 130 tisíc korun. Z iniciativy několika místních občanů probíhala také sbírka, při které bylo vybráno 70 tisíc korun. Tyto prostředky organizátoři sbírky rozdělili mezi nejvíce postižené občany," dodal. Kromě peněz do městečka směřovala také materiální pomoc. „Za všechnu pomoc děkujeme," shodují se starostové.