Škody, které napáchala před měsícem blesková povodeň v Lubenci na Podbořansku, jsou vyšší, než se odhadovalo. Ke škodám na soukromém a obecním majetku přímo v městečku totiž přibyly ještě škody na vodních korytech nad Lubencem, odkud pohroma přišla. Síla živlu se ukázala teprve v minulých dnech, kdy bylo možné se do těchto míst dostat.

Lubenec zasáhla blesková povodeň před měsícem - v neděli 9. června. Po prudké bouřce doprovázené krupobitím se velká voda přehnala městečkem a napáchala velké škody. Přišla z polí nad Lubencem z povodí Struhařského potoka.

Živel vytrhal betonové bloky

„Místo bylo podmáčené, dostali jsme se tam teprve před pár dny. Z hrůzou jsme zjistili, jaké škody voda napáchala v korytech toků nad obcí. Jsou tam vytrhané betonové bloky, vše se bude muset dát do pořádku. Škody odhaduji na dva až tři miliony korun," sdělil Bohumil Peterka. K původně avizovaným deseti milionům na obecním a soukromém majetku se tak přidaly další milionové škody v povodí nad Lubencem.

Na západní a jižní straně Lubence byl před lety vybudován jakýsi obchvat, který odvádí velkou vodu z polí a lesů západně a jižně od městečka do velkého Lubeneckého rybníka a odtud Struhařským potokem do Blšanky.

Další podrobnosti a bohaté fotogalerie z povodní najdete v souvisejících článcích níže!