První pomoc dorazila v minulých dnech z okresu Louny do vodou zpustošených severních Čech.

Hlavně Libereckem a Děčínskem se o víkendu přehnala velká voda, povodně napáchaly miliardové škody.

Do pomoci se z okresu Louny už zapojila některá města, obce a jejich dobrovolní hasiči. Zatím do oblastí posílají hlavně materiálovou pomoc, do budoucna k ní zřejmě připojí i finanční. Pomáhají také samotní obyvatelé měst a obcí z okresu Louny.

Do postižených oblastí už například dorazila pomoc z Libočan u Žatce. „Už v neděli odpoledne lidé do budovy obecního úřadu přinášeli pitnou vodu, úklidové a dezinfekční prostředky, přikrývky, oděvy, hračky a další věci. Někteří dali i peníze. Z finančního daru obce bylo zakoupeno úklidové nářadí, kolečka, košťata, lopaty, pitná voda, úklidové a dezinfekční prostředky,“ sdělil Miloslav Hofmann ze Sboru dobrovolných hasičů Libočany.

V Libočanech nosili pomoc už v neděli

Dobrovolní hasiči a starosta Libočan Jiří Hudeček pomoc ještě v neděli odvezli do poničené obce Nová Ves na Liberecku, kterou zdevastovala říčka Jeřice. V pondělí pak stejnou cestu absolvovali znovu. „Naše nákladní vozidlo bylo naloženo opět dary od lidí z naší obce, paletou pitné vody, elektrocentrálou, motorovou pilou, sekerami, páčidly, úklidovými prostředky, kolečky, lopatami, košťaty a nádrží o obsahu 3 000 litrů na pitnou vodu,“ vypočetl M. Hofmann.

Podle jeho slov byla situace v pondělí na místě o poznání lepší než předešlý den, na místě se setkal i s vojáky ze žatecké posádky, kteří do postižených oblastí vyjeli pomáhat z neděle na pondělí.

Lidé mávali a děkovali

„Když jsme projížděli obcí, viděli jsme, jak nám lidé a i ostatní zasahující mávají a děkují. Chtěl bych poděkovat všem občanům Libočan za jejich solidaritu a ochotu pomoc druhým v těžké situaci,“ dodal M. Hofmann.

S pomocí do poničených oblastí ve středu ráno odjeli i dobrovolní hasiči z Postoloprt. Ve dvou dodávkách vezli hlavně nářadí, hygienické potřeby a pytle na odpad – pomoc za celkem třicet tisíc korun. Dvacet tisíc korun na ni dalo město Postoloprty a deset tisíc obec Bitozeves. Pomoc směřovala do Heřmanic. Obec, která se stala v roce 2006 Vesnicí roku v Libereckém kraji, je velmi poničená.

S postoloprtskými hasiči do Heřmanic odjel i starosta města Miroslav Hylák. „Přímo na místě se domluvíme, jakou pomoc obec potřebuje a co pro ně můžeme udělat,“ řekl starosta. Město Postoloprty mezi obyvateli města vyhlásilo veřejnou sbírku a podle požadavků ze zaplavených oblastí ještě upřesní seznam potřebných věcí. „Předpokládám, že s pomocí od lidí z Postoloprt do Heřmanic pojedeme příští týden,“ dodal starosta.

Do pomoci se zapojili i na dalších místech v okrese Louny. Lidé mohou obyvatele postižených obcí podpořit také finančně. Ty nejjednodušší způsoby jsou poslání peněz na speciálně zřízené účty nebo zaslání dárcovské SMS z mobilního telefonu.

Jak finančně pomoci?


Společnost Člověk v tísni
Přispívat můžete na povodňové konto Člověka v tísni 72027202/0300 nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Humanitární organizace ADRA
Číslo účtu je 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispět lze také dárcovskou SMS Nadace ADRA ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.

Diakonie ČCE
Pomoci můžete zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777 nebo příspěvkem na sbírkové konto 27196349/0800, variabilní symbol 2010.

Charita ČR
Číslo charitního sbírkového konta je 5015003434/5500, variabilní symbol 444, také je možné zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK JE NA FACEBOOKU! STAŇTE SE FANOUŠKEM!