V Základní škole v Lubenci na Podbořansku usilovně pracují na odstranění následků tragického požáru, při kterém zemřela v úterý 12. října ráno v prostorách školní jídelny její vedoucí.

Učitelé ze školy a zaměstnanci obce dva dny jídelnu uklízeli, dnes by se ve škole mělo začít znovu učit. „Ve čtvrtek a pátek bude vyučování jen v dopoledních hodinách bez možnosti stravování. Školní jídelna by měla být opět v provozu od pondělí,“ sdělil včera Deníku Bohumil Peterka, starosta Lubence.

Jídelnu a kuchyni bylo třeba totiž důkladně umýt od zplodin a k tomu vymalovat. „Je třeba také provést drobné opravy na elektroinstalaci a vodovodních rozvodech, které byly při požáru poškozené,“ dodal starosta.

Škodu po požáru škola zatím nevyčíslila. Bylo třeba vyhodit potraviny, nádobí, poničené je i některé vybavení jídelny a kuchyně včetně například počítačů. Proč ve školní jídelně v Lubenci v úterý ráno před šestou hodinou vypukl požár, není zatím úplně jasné. Stále jej vyšetřují hasiči i policisté, kteří si nechají vypracovat odborné posudky. „Zpracování posudků bude určitě trvat několik týdnů,“ sdělila Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí.

Žena, která byla po požáru nalezena na místě v bezvědomí a už se ji nepodařilo oživit, se zřejmě udusila. Cizí zavinění policisté zatím nezjistili. Přesnou příčinu její smrti určí až nařízená soudní pitva.

Není ale jasné, proč vůbec začalo ve školní jídelně hořet. Možností je několik. Od selhání například výpočetní techniky, nějakého zařízení až po nešťastnou událost. Podle svědků žena, která pracovala dlouho do noci a občas v kanceláři jídelny přespávala, byla silná kuřačka. Je tak možné, že oheň mohl vzniknout od nedopalku cigarety.

ČTĚTE TAKÉ: Požár školní jídelny nepřežila její vedoucí