Nezvládnu vyzvedávat děti ze školky, nedají mi dovolenou kdy potřebuji a čekají mě stále přesčasy. Obavy, které trápí při nástupu do zaměstnání řadu pracovníků, se mohou stát v pracovním procesu nepříjemnou realitou. Aby k tomu nedocházelo a na stolech se nehromadily výpovědi, rozhodly se firmy napříč krajem zjistit, zda se u nich zaměstnancům líbí. Pomáhá jim s tím genderový audit.

Organizace, které audit čeká, jsou především střední školy a sociální zařízení. Leckoho možná napadne, že dělat genderový audit v zařízeních, kde je zastoupení mužů oproti ženám minimální, je zbytečné. Podle odborníků je ale velká chyba vnímat genderový audit jako nástroj, který míří pouze na ženy. „Audit sleduje, v jakých podmínkách zaměstnanci pracují a jak lze tyto podmínky sloučit s osobním životem. Bez ohledu na pohlaví či věk,“ říká odbornice na genderové audity Johana Jonáková ze společnosti Gender Studies. „I muži jsou otcové a nechtějí být v práci 16 hodin denně a vidět děti až v postýlce,“ dodává.

Výstava Dům a zahrada v Lounech
Dům a zahrada otvírá letošní sezonu na výstavišti. Čekají se desítky tisíc lidí

Auditoři proto zkoumají, jaké nabízejí firmy benefity, zda mají rodiče možnost flexibilní pracovní doby nebo zda pracující v předdůchodovém věku zvládají spolupráci s mladými kolegy. „Audit je nástroj pro firmy, aby v této době, kdy je nedostatek lidí, nabídly zaměstnancům takové podmínky, že od nich nebudou chtít odejít,“ líčí Jonáková.

Kdo se zapojí?• Městská knihovna Most
• společnost Databuilding
• Hospic v Mostě
• Střední odborná škola energetická a stavební, Obchodní akademie
a Střední zdravotnická škola, Chomutov
• ZŠ a MŠ Děčín IV,
• Základní škola, Most, Vítězslava Nezvala
• Střední zdravotnická škola, Děčín
• Domovy sociálních služeb Háj a Nová Ves
• Městská správa sociálních služeb Vejprty

Audit už má za sebou i mostecký hospic, který k jeho provedení přesvědčila pestrá skladba zaměstnanců. „Pracují tu ženy i muži, mladí, starší, svobodní, s dětmi,“ vypočítává ředitelka zařízení Blanka Števicová. „Jsme dobrá parta, ale přesto jsme chtěli mít jistotu, že tu má každý dobré podmínky k práci,“ dodává. To se potvrdilo, výsledky jsou podle ní ukázkové.

Někteří podnikatelé ale považují genderový audit za vyhozené peníze. „Trvá to dlouho, skoro čtvrt roku. Ale výsledek je takový nijaký. Vyšlo nám, že zaměstnanci u nás mají dobré pracovní podmínky, což jsme si přáli,“ vypráví podnikatel v ovocnářství Matouš Vorlík z Lounska. „Jenže jsme zjistili, že zaměstnanci by chtěli další benefity, třeba poukázky na sport, a vnímají jejich absenci jako velké minus. Možnosti ale máme velmi omezené, hned to nesplníme. Tak nevím, jestli nemám být nervozní,“ dodává podnikatel.

Léky nalezené při prohlídce u dopadené lékárnice.
Lékárnici z Lounska obvinili kvůli obchodování s drogami

Ředitelka mosteckého hospicu navzdory dobrým výsledkům také na vavřínech usnout nechce a na pohodlí zaměstnanců zapracuje nadále. „Odnášíme si dobré rady a doporučení, jak zlepšit třeba naše pohovory nebo jak se ptát na děti a rodinu. Určitě je pořád co zlepšovat,“ uzavírá Blanka Števicová.