Nové obce se symboly

• Bitozeves (Žatecko)
370 obyvatel

• Počedělice (Lounsko)
250 obyvatel

• Toužetín (Lounsko)
305 obyvatel


Bitozeves, Počedělice a Toužetín z okresu Louny byly mezi 55 českými a moravskými obcemi, které nyní v lednu dostaly nové obecní znaky a prapory od Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Slavnost se konala ve čtvrtek 26. ledna odpoledne v prostorách Sněmovny. Dekrety předávala zástupcům obcí předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

„Bylo to velice příjemné setkání, líbilo se mi tam. Byli jsme na místě společně s místostarostou Karlem Langem. Prostory Sněmovny jsem viděla poprvé. Slavnost byla spojena i s prohlídkou a bylo to zajímavé odpoledne,“ uvedla na dotaz Deníku Eva Smetanová, starostka Počedělic.

Miroslava Němcová si podle ní s každým pozvaným hostem potřásla rukou a ťukla sektem při přípitku. K občerstvení byly připraveny jednohubky.„Setkali jsme se v příjemné atmosféře. Oceňuji práci všech starostů a místostarostů v obcích a městech. Výkon této funkce bývá složitý a náročný. I třeba proto, že zejména v menších obcích starostové potkávají každý den své sousedy a přátele a často jim nemohou v jejich přáních vyhovět,“ uvedla M. Němcová.

Podle zákona o obcích mohou mít obce své specifické a jedinečné obecní symboly znak a prapor. Symboly dané obci uděluje předseda Poslanecké sněmovny a obecní zastupitelstvo musí o přidělení těchto symbolů nejprve předem pořádat. Obce mohou své symboly později i změnit a opět s tím podle zákona musí souhlasit předseda Sněmovny.

V ČR je nyní přibližně 6300 měst a obcí coby samostatných sídelních jednotek s vlastní samosprávou.