Téměř tři miliony korun. To je částka podle projektové dokumentace, kterou si vyžádá rekonstrukce dvou přechodů pro chodce v Žatci na plzeňské silnici u mostu přes řeku Ohři. Tamní zastupitelé na své poslední schůzi souhlasili s vypsáním výběrového řízení na firmu, která práce provede. Zároveň se dotazovali, proč je částka tak vysoká.

„Zajímalo by mě, proč je rekonstrukce dvou přechodů tak drahá," řekl například zastupitel Karel Krčmárik. Podle projektu má přestavba přechodů u bývalého Bonexu a u křižovatky s ulicí Osvoboditelů na druhé straně mostu stát 2,7 milionu korun.

Oba přechody jsou v současné podobě poměrně dlouhé, díky úpravám by se měly rozčlenit ostrůvky uprostřed komunikace. Počítá se také s jejich osvětlením, dojde také na částečné úpravy křižovatek. „V případě křižovatky s ulicí Osvoboditelů bude přechod pro chodce už připraven na stavbu kruhového objedu, který by mohl v místě jednou vzniknout," sdělil Jiří Dobruský, vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Žatci. „Počítá se také s novým vodorovným dopravním značením na silnicích," dodal.

Je předpoklad, že se částka z projektové dokumentace ve výběrovém řízení sníží. Navíc město dostalo od Státního fondu dopravní infrastruktury dotaci, která má pokrýt 85 % nákladů. Město by tak nemělo za přeměnu obou přechodů zaplatit víc než půl milionu korun.