Ti druzí lžou, okrádají vás a nic nezmůžou. Co slibují je nemožné, jejich kampaň je hrozně negativistická, předhánějí se dvě největší politické strany v ČR. Podobné byly i mítinky v okrese Louny.

Až v pozadí lehce nastíní svůj program do předčasných podzimních voleb do národního parlamentu. Ale o programu do Evropského parlamentu, do nějž se volí už za několik dní, neuslyšíte nic.

Informace o jednotlivých mítincích a fotogalerie najdete v souvisejících článcích vpravo.

Kdo čekal, že se na mítincích dvou nejsilnějších politických stran dočká konkrétních slibů a představ partají o Evropě, byl jednoznačně zklamán. Ani mítink ČSSD v Lounech, ani ODS v Žatci, nic takového nenabídl.

ČSSD rozbila stan na lounském Mírovém náměstí. Byly růže, balonky, které rozdávaly krásné hostesky v oranžových tričkách s nápisem „socdem is sexy“, fotografie, nakonec byl i předseda Jiří Paroubek. Společně s europoslancem Richardem Falbrem v pravé poledne rozdával úsměvy a podpisy na všechny strany. Ochotně hovořil s příznivci, s jedním z odpůrců ale odmítl ztratit slovo.

Nejprve útok, pak se uvidí

Na úvod svého projevu nezklamal, zaútočil na politického protivníka. „To, jak ODS provedla takzvanou daňovou reformu, to je katastrofa. Nebo poplatky ve zdravotnictví, chcete snad, aby u nás měl na doktora jen někdo?“ pronesl. Poslouchalo ho přitom asi 200 lidí. Ani v dalších větách se posluchači nedozvěděli, co plánuje prosazovat ČSSD v Evropském parlamentu. Jen to, že ODS je strana lhářů.

Jiří Paroubek totiž pokračoval v očerňování politických protivníků. Napadl například plat europoslance a lídra ODS Jiřího Zahradila, prý si ho nezaslouží a v parlamentu jen mlčí a nepracuje.

Může za to ODS! hřímal Paroubek

Tato slova vyprovokovala dvojici žen k pískotu a jednoho muže k předání plata vajec. Jiří Paroubek opět nezaváhal, i za tento útok prý opět může ODS.

I program ČSSD se nakonec, jen okrajově, na řadu dostal. Ale ne ten do eurovoleb, ale do předčasných voleb do Parlamentu ČR. Co tedy bude prosazovat sociální demokracie v Evropě, se voliči mohou jen domnívat. „Našimi prioritami je boj s hospodářskou krizí a nezaměstnaností,“ řekl obecně Paroubek. Konkrétní kroky neprozradil.

Na Ouzkého lidi nepřišli

Velmi podobně vypadal také mítink ODS v Žatci, jen s tím rozdílem, že na Kruhové náměstí nepřišly stovky lidí, ale zastavovali se jen kolemjdoucí. ODS totiž nelákala na žádnou příliš známou tvář, natož na svého předsedu. Do Žatce dorazil europoslanec Miroslav Ouzký.

I jeho tým nabízel propagační letáky, hostesky rozdávaly balonky, bylo možné ve stánku otestovat své zdraví.

Trochu překvapila na propagačních materiálech zakroužkovaná šestka, přitom číslo 4, se kterým jde do voleb ODS, nikde. Některé lidi to mátlo. „To je mé číslo na kandidátce ODS. Když ho zakroužkujete, dáte mi preferenční hlas,“ vysvětlil Ouzký. Ale program zase nikde.

ČSSD slibuje podle oponentů nesmysly

V úvodu projevu se snažil kolemjdoucím vysvětlit, co znamená Evropský parlament a proč je důležitý. Ale co v něm pro občany udělá on nebo ODS nezmínil. „To co slibuje ČSSD je nemožné, to jsou lži,“ nechal se jen slyšet.

Také mezi lidi se mu příliš nechtělo, hovořil většinou jen se svými spolustraníky. Diskuzi brzdil i fakt, že nebyl tak známou tváří. Jak odešel od mikrofonu, „ztratil se“.