Před italskou restaurací Cosa Nostra v Lounech bylo v pátek 9. listopadu večer živo. Konala se tam módní show, která měla za cíl získat prostředky pro lounský stacionář. Organizátorkám se podařilo shromáždit 65 tisíc korun. Patronka akce Alice Bendová nedorazila kvůli nemoci. I přes chladné a deštivé počasí dorazilo několik desítek lidí.

Do restaurace se dostali pouze pozvaní hosté, ale ani ti, kdo stáli venku, o nic nepřišli. Přehlídkové molo bylo totiž umístěné před restaurací. Přehlídka byla zahájena vystoupením klientů z lounského stacionáře, kteří mimo jiné přítomným předvedli své taneční vystoupení Boubelky tančí kankán. Poté již návštěvníci shlédli přehlídku svatebních šatů, společenských šatů a spodního prádla z lounských butiků.

Na přípravu tři týdny

Show uspořádaly Kamila Vondráčková a Katka Jandlová. Za pár týdnů se jim podařilo získat pro lounský stacionář 65 tisíc korun. „Chtěli jsme v Lounech uspořádat módní show, ale tak aby měla nějaký účel. Byly jsme se podívat ve stacionáři a zjistily jsme, že potřebují nové pomůcky do tělocvičny. Na přípravu přehlídky jsme měly tři týdny a věřím, že se povedla. Podařilo se nám získat od sponzorů větší částku, než jsme očekávaly. Původně jsem měly stanoven limit 30 tisíc korun. Každý z klientů také dostal dárek, který si přál,“ přiblížila K. Jandlová.

Stacionář, který má jedenáct klientů, za vybrané prostředky nakoupí míče, gymnastické pomůcky a další vybavení. Do budoucna by si Olga Bartošová přála vznik chráněného bydlení. „Plánů do budoucnosti máme hodně, ale hlavně chceme, aby byli naši klienti platnými občany a členy společnosti. Dokáží toho mnoho a leccos se od nich můžeme naučit. Rádi bychom získali cvičnou kuchyni, kde by se mohli klienti naučit vařit, prát, žehlit si a postarat se o sebe. Do budoucna bychom se rádi zasadili o vznik chráněného bydlení,“ řekla.