Přibližně rok už probíhá v Lounech program kastrace koček, který má snížit populaci těchto zvířat, pokud jsou toulavá a bez majitele. Zahájen byl minulý rok v březnu.

Důvodem je vysoký počet přemnožených koček ve městě, s nimiž jsou pak spojené další problémy, například přenášení různých chorob a parazitů, noční rámus a podobně. "Za celý rok 2017 bylo následně vykastrováno 30 zvířat," upřesnila Vladimíra Váchová z Městského úřadu Louny. 

Ilustrační foto
V Ústeckém kraji řádí chřipka. Nejvíce zasáhla malé děti

Jak vlastně zásah probíhá? Kočky se odchytávají do speciálních klecí, které na vytipovaná místa jejich výskytu dávají strážníci městské policie. Odchycené kočky potom vykastruje veterinář. Podle radnice "je to humánní způsob, jak snížit počet toulavých koček na území města," uváděla už loni na svých stránkách.

Odchycené kočky po odborném zákroku u veterináře pak počkají ještě pár dní na své zotavení a potom je strážníci znovu vypustí na místo, kde pobývaly předtím. "Dál jsou už neplodné, nemohou rozšiřovat svou populaci. Vracíme je tam, kde to znají," uvedl ředitel strážníků Radek Baláš. 

Podobně kastrace přemnožených koček probíhá i v jiných městech, například v Praze, Děčíně, Chebu. Veterináři v ČR kastrují kočky i kocoury. Zákrok stojí několik set korun. V případě toulavých koček v Lounech ho platí městský úřad. 

Florenc. Ilustrační foto.
Do autobusů ze Žatce do Prahy se vejde víc cestujících. Smějí stát

„Ve společnosti přetrvávají předsudky, že kastrace kočkám škodí. Ale není to pravda, protože zákrok jim naopak může prodloužit život. V případě koček časté porody samici velmi vysilují a potom podléhá jiným nemocem. Kastrovaní kocouři se dožívají vyššího věku zase díky tomu, že nejsou ovládáni sexuálním pudem a nehrozí jim úrazy ze rvaček v rámci dobrodružných milostných výprav. Život s kastrovaným kocourem je snesitelnější i pro jeho majitele, zvíře je pak mnohem klidnější," uvedla Vanda Ročková z internetového časopisu Moje kočka.cz.