Prezident Miloš Zeman při svém vystoupení na náměstí Svobody v Žatci několikrát zmínil Žatecký a lounský deník. Naše noviny obvinil, že nepíší pravdu. Pravdu však nemluvil on sám.

Vše začalo jeho vystoupením v úterý 3. října na náměstí v Bílině. „Chtěl bych blahopřát Bílině k takovému náměstí. Až přijedu do Žatce, vysvětlím žateckému starostovi, že jeho náměstí vypadá jako vybombardované,“ řekl na bílinském náměstí Zeman.

Lidé přivítali prezidenta Miloše Zemana na náměstí Svobody v Žatci
Odpůrci Zemana zůstali v Žatci doma

Tento výrok se nelíbil řadě obyvatel Žatce i vedení města, v jehož čele stojí sedm let nikoli starosta, ale starostka. Prezident se pak v Žatci za tato slova omluvil a vše svedl na Žatecký a lounský deník.

„Když jsem sem přijel a objel toto náměstí, nevěřil jsem svým vlastním očím. Máme naprosto jasné výpisky ze Žateckého deníku, které jsou maximálně rok staré. Podle Žateckého deníku je vaše náměstí zpustlé a zchátralé. Podle Žateckého deníku se tady natáčejí válečné filmy, protože to tady vypadá jako po druhé světové válce. Podle Žateckého deníku se vám tady propadla střecha a je tady dvacet zanedbaných bytových domů přímo na náměstí,“ začal své vystoupení před dvěma stovkami lidí na centrálním žateckém náměstí Svobody.

„Já sám říkám, nevěřte novinářům, já sám jim nevěřím. A teď jsem jim naletěl. Omlouvám se občanům Žatce,“ dodal.

Zdroj: Deník/Petr Kinšt

Prezident Miloš Zeman obviňuje Deník ze lži. Náměstí Svobody, Žatec, 4. října

Pravdou je, že Žatecký a lounský Deník o tom, že by náměstí Svobody bylo zpustlé, zchátralé nebo vybombardované, nikdy nepsal. Na toto téma jsme, co se týká náměstí Svobody, v posledním roce zveřejnili články o chystané rekonstrukci městské knihovny, opadávající fasádě z radnice a její chystané rekonstrukci nebo že se město pustilo do oprav fasád některých svých domů na náměstí Svobody.

Historický Dům U Zlaté Růže v Žatci. V patře je městská knihovna.
Město chystá rekonstrukci knihovny na druhý pokus, ten první zhatily jiřičky
Posádkový dům armády v Žatci
Vybydlené domy straší v Žatci

O bytových domech na náměstí Svobody Žatecký a lounský deník nepsal nikdy.

Prezident Zeman měl zřejmě na mysli články, které se týkají jiných částí historického jádra Žatce. Tam se skutečně nachází řada zpustlých a zchátralých domů, které často využívají filmaři k natáčení válečných nebo poválečných filmů. Těch se ve městě natáčela celá řada. Příkladem mohou být francouzský snímek Z Paříže do Paříže, americký Úkryt v zoo nebo český Dezertér. Všechny se natáčely loni v Žatci. Malou kuriozitou je, že při natáčení snímku Z Paříže do Paříže musel francouzský štáb některé domy na Chelčického náměstí upravit, neboť se filmařům zdály více poničené než ve Francii na sklonku druhé světové války.

V Žatci natáčela v posledních letech například Česká televize drama z období II. světové války pod názvem Dívka a kouzelník. Hlavní role se ujal herec Ivan Trojan.
Francouzi přijedou do Žatce natáčet film z války, opraví některé domy v centru
Natáčení seriálu České televize Já, Mattoni.
Válkou zničená města i prostředí pro seriály. V Žatci se točily desítky snímků

Prezidentem zmíněný dům se spadlou střechou se nachází v Horově ulici v Žatci. Jeho střecha se tam skutečně zřítila loni v únoru. Na místě jsou dodnes pouze ruiny objektu.

Zřícený dům v Horově ulici v Žatci
FOTO: V centru Žatce se zřítila část domu, zbytek hrozí pádem do ulice

Těmito částmi města ale prezidentská kolona nejela, takže hlava státu nemohla tyto zpustlé domy vidět. Ve svém vystoupení v Žatci Zeman zmínil, že jel kolem jedné zříceniny. Mylně jej označil jako dům armády, prezidentská kolona projížděla kolem rozpadlého soukromého domu na rohu Nákladní a Příkré ulice.

Radnice v Žatci.
Dostane Žatec dotaci na radnici? Žádostí je víc než je peněz