Dobrovolníci v pátek 13. června vpodvečer zahájili činnost přívozu přes Ohři v Lounech. Zájemcům nahrazuje lávku v Masarykových sadech, která je nyní na zhruba šest týdnů kvůli rekonstrukci uzavřena.

„Chceme pomoci lidem, kteří rádi chodí na procházky či sportování na oblíbená místa do lounského parku a teď se nemohou dostat na druhou stranu řeky. Je to svým způsobem i takový happening. Kromě samotného převážení zájemců chci také zjistit, jak se lidé v Lounech postaví k takové akci. Zda budou ochotni zapojit se do nějaké dobrovolnické činnosti a něco aktivně udělat pro druhé," vysvětlil Jan Žalud, který dobrovolnický přívoz vymyslel.

Čtěte také: Výborný nápad! V Lounech bude dobrovolnický přívoz

Nadšenci v pátek instalovali malé nástupní molo a "přivolávací" tyč na levém břehu řeky, během víkendu také připevnili informační tabule. "Na břehu u koupaliště je cedule Přívoz s kotvou. Pokud je viditelná z parku, nějaký dobrovolník převozničí. Pokud je na stromě otočená k vodě, není přívoz v provozu," vysvětlil J. Žalud. 

Službu u přívozu s pramicí bude vždy držet nějaký dobrovolník, fungovat má hlavně o víkendech, kdy se lidé do parku na rodinnou procházku s dětmi či na běhání, jízdu na kole nebo bruslích vydávají nejvíce. Do projektu se mohou zájemci zapojit na facebooku v komunitě Přívoz LN, kde najdou i pokyny a podmínky pro účast.

Jan Žalud (vlevo) a Martin Vojtěch na pramici u přívozu v lounském parku

Jan Žalud (vlevo) a Martin Vojtěch na pramici u přívozu v lounském parku.