Rozsáhlou rekonstrukci sídliště kpt. Nálepky a Dukelské plánují v Podbořanech.

Přibudou dětská hřiště, upraví se chodníky, ale hlavně bude více parkovišť, po kterých tolik volají lidé žijící blízko centra. K projednávání s architektem přizvala radnice i veřejnost.

Rekonstrukcí prostranství v ulicích kpt. Nálepky a Dukelské má v Podbořanech pokračovat postupná revitalizace tamních sídlišť. Po Sídlišti Míru a Velké Osadě jsou na řadě sídliště nejblíže centru města. „Rádi bychom tuto akci zařadili už do rozpočtu na rok 2010, nejpozději 2011,“ slibuje brzký začátek rozsáhlých úprav starosta Podbořan Radek Reindl.

Prací má radnice v plánu opravdu hodně. Sídliště je totiž ve stejné podobě, jak ho před desítkami let vybudovali. Upravovat se bude zeleň, chodníky, silnice, dětská hřiště, ale hlavně parkovací místa. Kolik bude revitalizace stát, to se zatím neví. „Nemáme zatím ani odhad, moudřejší budeme až po vyhotovení projektů. Je tam hodně úprav, navíc v rámci této rekonstrukce chceme vyměnit i topné kanály z kotelny, které jsou ve špatném stavu a vedou pod plochami, jež chceme upravit,“ řekl Karel Honzl, místostarosta.

Rekonstrukce by měla vyřešit také velký problém s parkováním, který lidé bydlící blízko centra mají. Před časem se dokonce objevila petice, která radnici žádala o vybudování dalších míst k parkování. Parkoviště mají ale i své odpůrce. „V současné době je v okolí zhruba 80 míst, po rekonstrukci by jich mělo být o 90 více,“ prozradil starosta. „Vzniknou dvě nová moderní dětská hřiště, navíc jedno současné bude zachováno, ale opraveno,“ pokračoval Reindl.

Obyvatelé chtěli hřiště oplotit

Právě zachování současného dětského hřiště vzešlo z veřejné debaty, kterou podbořanská radnice uspořádala. Kdo chtěl, mohl se k plánovaným změnám vyjádřit, po diskuzi si návrhy zapisoval architekt. „Sice je to hřiště v současné době problémové, protože se tam scházejí lidé z večerky, ale bude lepší ho nechat a zabezpečit proti nim,“ navrhoval jeden z diskutujících.

A vedení radnice mu dalo za pravdu, stejně jako dalším, kteří se znalostí místním poměrů mohli poradit, kde by bylo nejlepší parkoviště navíc udělat. Některá stání tak byla přesunuta, jiná přidána. Řešili se důležité drobnosti. Také box pro popelnice byl na žádost lidí přesunut dál od panelového domu. „Nebylo by dobré mít popelnice přímo pod okny,“ argumentoval další diskutující.

Podobná veřejná projednávání se radnici osvědčila. K větším investičním akcím je dělá často. „Lidé mohou přednést své požadavky, své okolí znají nejlépe,“ dodal Radek Reindl.