Velmi nečekaný zvrat při hledání vhodného místa pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu se odehrál před několika dny. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek oznámil, že průzkumy skončí tam, kde s nimi některé obce nesouhlasí. To je i případ Čertovky na Podbořansku. Správa úložišť radioaktivní odpadu (SÚRAO) potvrdila, že průzkumné práce u Lubence a Blatna dokončí do konce roku, pak už bude pokračovat jen v lokalitách, které dají souhlas. Přitom průzkumy po letech sporů a dohadů začaly teprve letos na jaře, i přes nesouhlas některých lokalit.

Geologické průzkumy, které mají napovědět, která lokalita by pro budoucí úložiště byla nejvhodnější, mají skončit na pěti místech. Na dvou mají pokračovat. „Ze sedmi lokalit je pět, kde zastupitelstva buď podala žalobu na stát, nebo se k ní přidala. V těchto obcích nebudeme usilovat o další geologický průzkum. Nedovedu si představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí," zdůvodnil své nové rozhodnutí ministr Jan Mládek.

Změna strategie

Ministerstvo průmyslu a obchodu a SÚRAO prý chtějí transparentněji a rychleji vybrat lokality, proto údajně ta změna strategie. „Máme zájem na maximální transparentnosti a pokračování dialogu. Proces výběru se nemůže zastavit, máme závazné termíny a uděláme vše pro to, aby byl návrh finální lokality předložen vládě ke schválení v roce 2025. Proto je třeba proces výběru lokality zintenzivnit. Chceme volit takový postup, který povede ke konsenzuálnímu řešení a proto je na místě upravit postup výběru lokality tak, aby další fáze průzkumu probíhaly pouze tam, kde je ze strany obcí o další dialog zájem," uvedl ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák.

Žalobu podaly také některé obce z Čertovky, také na Podbořansku tak mají průzkumy skončit. Potvrdilo to i SÚRAO. Ne hned, ale až ke konci letošního roku. I to hledači úložiště potvrdili, bude se ještě několik měsíců pokračovat, chtějí nasbírat co nejvíce dat. „V letošním roce budou průzkumy dokončené, i když v omezeném rozsahu. Ke konci roku získaná data vyhodnotíme," potvrdila mluvčí SÚRAO Ivana Škvorová. Od začátku příštího roku by se tak už na Podbořansku zkoumat nemělo.

Pochůzky, sbírání vzorků hornin

V současné době v okolí Blatna a Lubence probíhají terénní pochůzky, zpřesňování podkladů a projekční práce. Na podzim by pak měli geologové ve větším množství sbírat vzorky hornin pro ověření vhodnosti a proběhnou další práce.

S koncem průzkumů přijdou na Podbořansku také o finanční kompenzace. Blatno získávalo 4 miliony ročně, Lubenec 3,5 milionu.

Zprávu o ukončení průzkumů přivítali například ve spolku SOS Lubenec, který dlouhodobě bojuje proti úložišti i průzkumům. „Zpráva nás potěšila, je to skvělé. Jsme rádi, že průzkumy skončí, od začátku jsme říkali, že výběr lokalit probíhá netransparentně, špatně a bez obcí. Doufáme, že je to definitivní rozhodnutí," řekla Deníku Jitka Kantová.

Veřejnost je překvapena, že průzkumy končí jen pár měsíců po jejich začátku, po vydání dost velkých financí. Přitom o ně hledači úložiště usilovali několik let. Bojí se, aby to nebyl, jak říkají, „jen další slib, který se rozplyne." Průzkumy by totiž nově měly pokračovat jen v Kraví Hoře a v Horce, které dosud žalobu nepodaly.

Když nedá souhlas nikdo?

Jenže… Takové rozhodnutí se tam nelíbí a obce už se nechaly slyšet, že se také budou bránit. „Nemáme jistotu, že stát své stanovisko opět nezmění, že slib neporuší. Už jsme byli v minulosti svědky mnoha věcí. Co budou dělat, když nikdo souhlas nedá? Znovu sem přijdou? Může se to stát," je po počáteční radosti skeptická Jitka Kantová z SOS Lubenec.

Že se další vlády k průzkumům v lokalitách mohou vrátit připustil ostatně i ministr Mládek s tím, že za další nemůže nést odpovědnost.

A co na to říká SÚRAO? „SÚRAO s variantou, že obce nebudou souhlasit, v minulosti počítalo a i nadále počítá. Proto proběhly v minulosti vyhodnocení dalších oblastí a stejně tak v současnosti probíhá analýza geologických, bezpečnostních a dalších předpokladů pro nalezení potenciálně vhodné lokality v širším okolí obou jaderných elektráren. A jistě bychom nalezli další potenciální oblasti v Česku. Předpokladem úspěchu je nalezení vhodné lokality z hlediska bezpečnosti a proveditelnosti, v souladu se zájmy dotčených obcí. K prvnímu je třeba průzkumů, k tomu druhému vede jen dialog. Dialog založený na informacích, transparentním postupu a komunikaci s těmi, kdo komunikovat chtějí. A toto je úkol SÚRAO, nalézt na geologicky a z hlediska bezpečnosti a proveditelnosti vhodných lokalitách ty obce, které komunikovat chtějí," uvedl pro Deník Jiří Slovák, ředitel SÚRAO.

SÚRAO také říká, že i když by průzkumy proběhly jen ve dvou lokalitách, v Horce a Kraví Hoře, že to také neznamená, že tam bude úložiště.

„Bezpečnost je nejdůležitějším a nepřekročitelným kritériem. Pokračování průzkumů je pouze prvním předpokladem. Úložiště vznikne na takové lokalitě, kde budou splněna kritéria bezpečnosti a bezpečné proveditelnosti. Cílem je, aby na finální lokalitě bylo budoucí úložiště akceptovatelné," dodala Ivana Škvorová ze SÚRAO.

Odchod není definitivní

Hledači úložiště ale také připustili, že žádná z lokalit, i když nyní vypadne z průzkumů, není do budoucna definitivně vyloučená. „Žádnou z lokalit nechceme opustit a v budoucnu se k některé můžeme vrátit. Záleží na výsledcích průzkumů," dodala Škvorová.

Průzkumy, ale také pozdější stavba hlubinného úložiště, má mnoho odpůrců, část veřejnosti je proti. Také na Podbořansku jsou silně slyšet odmítající hlasy. Kritikům vadí, že SÚRAO a stát rozhoduje často údajně proti vůli veřejnosti. V Lubenci proběhlo referendum, které průzkumy odmítlo. Přesto začaly, pro SÚRAO, které dostalo od vlády úkol najít vhodné místo, nebylo právně závazné. V Blatně mají platné usnesení zastupitelstva, které průzkumy povoluje, i tam se ale odpůrci najdou. V nezávazné anketě před lety lidé říkali také o malinko více ne, než ano.

SÚRAO říká, že sliby neporušilo, postupovalo prý podle zákonů. Úložiště prý budeme v budoucnu určitě potřebovat. Některé obce souhlasily, jiné ne, proto prý přijalo kompromis. Opakují, že souhlas s průzkumy není souhlasem s úložištěm. Průzkumy jsou řádně povolené.

Průzkumy mají posunout vhodné lokality k dalšímu, detailnějšímu zkoumání. Hlubinné úložiště má začít v České republice fungovat v roce 2065, stavět se má začít v roce 2050. Kde vznikne má být jasno do roku 2025. Bude se skládat z menšího povrchového areálu a kilometrů podzemních chodeb, kde bude odpad uložen.