Sníh roztál, sluníčko svítí, jaro se blíží, ale k estetickému dojmu na mnoha veřejných místech v Lounech je dost daleko. Na chodnících, trávnících, cestách v parku, dětských hřištích a dalších plochách leží stovky psích výkalů, které chovatelé při vycházkách zapomněli po svých zvířatech uklidit.

„Tuto povinnost ukládá majitelům psů městská vyhláška, avšak musím potvrdit, že řada lidí ji opomíjí a exkrementy neuklízejí," uvedl starosta Loun Radovan Šabata.

Nepořádní chovatelé stojí nemalé peníze

Tento nešvar se zhoršuje během období zimy, kdy je venku méně světla, menší pohyb lidí, plochy jsou občas skryty pod sněhem, a tak samotné psí pozůstatky, ale i nečinnost jejich chovatelů jsou „méně vidět". Na jaře pak sleze sníh a všechny psí výkaly, ale i další špína, vyplují na povrch.

Znečištěné plochy posléze musí uklidit město – a to stojí nemalé peníze. „Například jenom v loňském roce zaplatilo město Louny za likvidaci psích exkrementů na veřejné zeleni přibližně 260 tisíc korun a za týž úklid na chodnících 380 tisíc korun," upřesnila Kamila Jarolímková z Městského úřadu Louny.

V evidenci je 1400 psů

V Lounech je oficiálně přihlášeno v evidenci na radnici asi 1400 psů. Už v roce 2015 technická správa města vyčíslila odhad, že každý rok sesbírá v Lounech zhruba pět tun psích výkalů.

Členové vedení města po poradě se strážníky nyní v únoru určili, že městská policie zpřísní kontroly lidí při venčení psů. Kromě prověření, zda zvíře je řádně přihlášeno v evidenci radnice, se kontroly zaměří právě na to, zda majitelé uklidí výkaly neprodleně poté, kdy si jejich pes uleví na chodník či trávník. „Chceme, aby z města měli dobrý dojem jak turisté, tak všichni jeho obyvatelé. Čistota je přece vizitkou nás všech, kdo tu žijeme!" dodal starosta.