Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje v příštím roce zahájit v okrese Louny výstavbu dvou úseků rychlostních, čtyřproudových silnic.

Na Podbořansku se má v rámci výstavby komunikace R6 Praha – Karlovy Vary začít stavět úsek z Lubence do Bošova, na Žatecku je v plánu stavba trasy z Bítozevsi do Postoloprt v rámci silnice R7 Praha – Chomutov.

Deníku to sdělila Martina Vápeníková, mluvčí ŘSD, s tím, že v současné době probíhá výběrové řízení na firmy, které úseky postaví.

Čtyř a půl kilometru dlouhý úsek Lubenec – Bošov bude prvním ze tří, který se v rámci R6 začne na Podbořansku stavět. Součástí stavby bude mimoúrovňová křižovatka u Bošova na hranici Ústeckého a Karlovarského kraje, kde zároveň dojde ke stavbě více než dvoukilometrové přeložky silnice II/194 Chýše – Valeč. Úsek naváže na budoucí severní obchvat Lubence, u Libkovic se napojí na současnou trasu silnice. Dokončen by měl být v roce 2011.

Zbylé dva úseky silnice R6 na Podbořansku, obchvat Lubence a Lubenec – jesenická křižovatka, se budou stavět později. „Státní fond dopravní infrastruktury předpokládá zahájení těchto staveb až v roce 2012,“ sdělila mluvčí ŘSD. Stavba silnice R6 mezi Prahou a Karlovými Vary se nebude financovat ze zdrojů Evropské unie, je tak závislá na státních penězích. Proto je otázkou, zda na ní bude v nejbližších letech dostatek peněz.

V případě druhé rychlostní silnice R7, která protne okres Louny, má ŘSD v příštím roce v plánu zahájení stavby 3,7 kilometru dlouhého úseku od křižovatky u Bítozevsi do Postoloprt. Trasa naváže na už stavěný úsek kole zóny Triangle a povede podél současné silnice. U Postoloprt na ni naváže obchvat města, jež se má začít rozšiřovat za dva roky.