Letos byly v okrese Louny otevřeny dva nové čtyřproudové úseky rychlostní silnice R7 Praha – Chomutov. Jedná se o úsek Bítozeves – Vysočany a obchvat Sulce.

Řidiči osobních aut po nich mohou jezdit bez dálničních známek, to se nezmění ani od 1. ledna. Naopak pro řidiče nákladních aut a autobusů nastane po Novém roce změna, oba úseky budou zpoplatněné. Na obou už jsou také připravené mýtné brány.

„Z hlediska časového zpoplatnění (dálniční kupóny pro vozidla do 3,5 tuny) se na rychlostní silnici R7 nic nemění. Zůstává zpoplatněn úsek Praha, Ruzyně – Knovíz, exity 2 až 18 v délce 16,6 kilometru. Pokud jde o výkonové zpoplatnění (mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny), přidávají se nově k dosavadnímu úseku Ruzyně – Knovíz také úseky obchvat Sulec (2,5 km) a Bítozeves – Vysočany (5,3 km),“ sdělil na dotaz Deníku Karel Hanzelka, mluvčí ministerstva dopravy.

Pokud řidiči aut těžších než 3,5 tuny nebudou chtít projet nově zpoplatněnými úseky, budou je muset objet. V případě úseku Bítozeves – Vysočany byla vybudována doprovodná komunikace, využít mohou také silnici na druhé straně R7 procházející průmyslovou zónou Triangle. V případě Sulce nezbývá jiná možnost, než projet vesnicí po „staré“ silnici.

Osobní auta na nových úsecích R7 na Žatecku a Lounsku dálniční známky potřebovat od ledna nebudou. Předpokládá se, že úseky budou zpoplatněné až po dokončení dalších úseků na R7. Nyní je jako rychlostní silnice veden jen úsek Bítozeves – Vysočany, kde se smí jezdit 130 kilometrů v hodině. Obchvat Sulce je veden jako „normální“ silnice s maximální povolenou rychlostí 90 km/h.