Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v neděli 27. října zahájí rekonstrukci rychlostní silnice R7 Praha - Chomutov na Kladensku za 173 milionů korun. Opravena bude levá strana vozovky ve směru na Prahu a mosty u Stehelčevsi a Knovíze.

Je to hlavní silnice do Prahy při cestování lidí z Lounska a Žatecka.

Oba směry budou jezdit jen v jednom pruhu

Doprava bude při rekonstrukci převedena do pravého jízdního pásu silnice. Práce potrvají do června 2014. Počítá se však s tím, že budou od prosince do března přerušeny kvůli klimatickým podmínkám. Informovala o tom mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Silničáři by měli kompletně opravit levou stranu silnice od třetího do patnáctého kilometru. Letos by podle Ledvinové měli stihnout úseky od 3,7 do 7,4 a od 8,2 do 11,2 kilometru, ty zbývající až v příštím roce. Ve směru na Prahu jsou ve vozovce v pravém jízdním pruhu vyjeté koleje od kamionů a často se na silnici vyskytují hrboly.

Při opravách se počítá s tím, že budou ve směru na Prahu uzavřeny sjezdy z rychlostní silnice u Stehelčevsi, Středokluk a Kněževsi. U Makotřas budou moct ze silnice sjíždět jen osobní auta. Bez omezení bude fungovat provoz až na sjezdu u Knovíze. Při přerušení oprav se doprava vrátí zpět do levého pásu v úsecích, kde to bude možné.

Poslední opravy stály 55 milionů

V příštím roce by podle Ledvinové měly začít také opravy pravého pásu silnice ve směru od Prahy. „Pravá strana je v současnosti ve fázi projektování. Je zpracována dokumentace stavebního povolení a je připomínkována," uvedla Ledvinová. Cena těchto oprav by podle mluvčí měla být do 200 milionů korun.

R7 prošla naposledy na Kladensku rekonstrukcí na přelomu let 2011 a 2012, kdy se opravoval úsek mezi Brandýskem a Knovízí ve směru na Chomutov. Tyto opravy vyšly na 55 milionů korun.