Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce ještě letos začít se stavbou další části čtyřproudové silnice R7 mezi Prahou a Chomutovem.

Má se začít stavět úsek do Chomutova, který naváže na právě budovanou mimoúrovňovou křižovatku se silnicí I/27 Most – Plzeň na Žatecku. Vyplývá to z informačních letáků, které ŘSD zveřejnilo v minulých dnech na svých internetových stránkách.

Tento nový úsek výrazně zlepší silniční spojení z Lounska a Žatecka do Chomutova a dále na hranice s Německem. Nedávno byly totiž v Krušných horách otevřeny nové úseky silnice I/7 mezi Chomutovem a Horou svatého Šebestiána.

Nová silnice R7 povede ve směru na Chomutov nejprve v blízkosti nynější silnice kolem Vysočan a Lažan, kde vyroste mimoúrovňová křižovatka. Tam se trasa nové silnice odkloní a povede jižně od Všehrd k Droužkovicím, kde bude další mimoúrovňová křižovatka. V místě se bude stavět také přeložka silnice II/568 mezi Nechranickou přehradou a Chomutovem. Silnice R7 povede dále jižně od Droužkovic poblíž v této části nově postavené železniční trati Žatec – Chomutov. Vyhne se Spořicím, kde bude další mimoúrovňová křižovatka, a na západním okraji Chomutova se napojí na nově postavenou křižovatku se silnicí I/13 Karlovy Vary – Most.

Tato více než patnáctikilometrová část R7 by měla začít motoristům sloužit v roce 2011. Vyjde na téměř pět miliard korun, počítá se s penězi z operačního programu doprava Evropské unie. V současné době se na R7 staví kromě křižovatky s I/27 také navazující úsek kolem průmyslové zóny Triangle. Ten je zakončen křižovatkou se silnicí II/250 Staňkovice – Bítozeves, která byla v minulém týdnu otevřena.

ŘSD by ještě letos chtělo začít stavět i navazující úsek R7 k Postoloprtům. V současné době se staví také obchvat Sulce na Lounsku. Celá čtyřproudová silnice R7 by měla být v Ústeckém kraji hotova do roku 2012. Pak ale bude chybět úsek k už stojící R7 mezi Prahou a Slaným, s jehož dokončením se počítá až kolem roku 2017.