Sedm měsíců už nemá Žatec funkční radu města. Má jen čtyři členy, jeden chybí k tomu, aby mohla fungovat. Už více než půl roku nejsou strany zastoupené v žateckém zastupitelstvu schopné se dohodnout na tom, v jakém složení by měla rada fungovat dál. Její pravomoci tak převzali sami zastupitelé, kteří se scházejí zhruba dvakrát častěji, než tomu bylo dřív.

Přitom na podzim to vypadalo, že Žatec radu mít brzy bude. „Myslím, že se nám radu podaří zvolit v prosinci, nejpozději počátkem roku," řekla v listopadu Zdeňka Hamousová, starostka Žatce.

Byla dohodnutá varianta, že bude rada šestičlenná. Pokud by došlo při hlasování radních v konkrétní věci k nerozhodnému poměru 3:3, rozhodli by svým hlasováním zastupitelé. Problém byla ale jména nových radních, na kterých by se většina zastupitelů dokázala shodnout.

Rozpory jsou velké

Ke zvolení rady nedošlo ani v prosinci a ani v lednu, nejbližší možnost je počátek února. Sama starostka po jednání zastupitelů před Vánocemi přiznala, že rozpory mezi zastupiteli jsou větší, než čekala. Tehdy zastupitelé neprodali parcelu na Kamenném Vršku synovi radního Jaroslava Hladkého, byť prodej šesti za stejných podmínek v loňském roce odsouhlasili.

Někteří zastupitelé přímo hovořili o politické mstě. S prodejem zastupitelé souhlasili až na lednové schůzi. Část zastupitelů, kteří byli v prosinci proti, změnila názor. Otázkou je, kdy se radu města v Žatci podaří zvolit. Rozhodují za ni všichni zastupitelé, jejichž schůze jsou na rozdíl od jednání rady veřejnosti přístupné a jsou vysílány on-line na internetu.

Veřejnost tak má možnost vidět rozhodování ve věcech, ve kterých by to „za normálního stavu" neměla umožněné.

Infoblok