Chřipková epidemie je tu. Na zdraví lidí v Ústeckém kraji útočí hlavně kmeny prasečí a hongkongské chřipky, tedy A/H1N1 a A/H3N2. Objevilo se ale i onemocnění kmene typu B. Nemocnice omezují návštěvnost a hospitalizují desítky pacientů.

Informaci potvrdila šéfka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková s tím, že epidemické hranice 1,6 tisíce případů na 100 tisíc obyvatel dosáhla všechna okresní města Ústeckého kraje. Nejhorší je to na Litoměřicku s 2,3 tisíce onemocněními.

„Za celý kraj toto statistické číslo dosáhlo v průměru 1797 případů na 100 tisíc obyvatel. Letos epidemie přišla o týden dva později než v minulých letech. Někdy se objeví už o Vánocích, jindy po Novém roce,“ řekla Šimůnková.

Chodba v žatecké nemocnici
Dětské oddělení žatecké nemocnice otevře v březnu. Porodnice je v nedohlednu

Nemocnice proto omezily návštěvnost. Týká se to například všech pěti špitálů, které zaštiťuje Krajská zdravotní (KZ). Tedy v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, Děčíně a Teplicích. „Zákaz platí do odvolání,“ potvrdil mluvčí KZ Ivo Chrástecký.

Jak vysvětlil náměstek pro řízení zdravotní péče KZ Aleš Chodacki, aktuálně hospitalizují ve čtyřech z pěti nemocnic 43 pacientů s chřipkou. V Masarykově nemocnici v Ústí leží 25 pacientů, z nichž je 7 na jednotkách intenzivní péče a jedno dítě na intermediární jednotce dětské kliniky. V Děčíně 8, v Teplicích 5 a v Mostě 5 pacientů, z nich jeden na jednotce intenzivní péče. „Pouze v Nemocnici Chomutov zatím nemáme s chřipkovým onemocněním žádného pacienta,“ informoval Chodacki.

Nemocnice s poliklinikou v Žatci
Žatecká nemocnice vyhlásila zákaz návštěv

Podle lékařů stále zůstává nejlepší ochranou proti onemocnění očkování a zdravý životní styl. „Jsem ráda, že oproti minulosti, kdy lidé vakcinaci dost podceňovali, konečně dostali do povědomí, že je chřipka může zabít,“ poznamenala imunoložka ústecké pobočky Zdravotního ústavu Karola Haasová.

Ta zároveň zdůraznila, že nejvíc lidí v Čechách, a to i mladých, zabije právě tato choroba. Nejlepším časem pro očkování bývá říjen. „Po přijetí vakcíny je důležité dodržet rady lékaře. Tedy tři dny klidového režimu, jinak není stoprocentní jistota, že to zabere. V každém případě i kdyby pacient onemocněl, bude průběh nemoci výrazně příznivější,“ dodala Haasová.

Jak poznat chřipku?U „rýmičky“ není očkování možné, ale chřipce zabrání nebo výrazně omezí. Teploty jsou při nachlazení méně časté, obvykle do 38°C, při chřipce překročí i 39°C. Bolest hlavy při nachlazení bývá zřídka, při chřipce výrazná. Rýma je obvyklá při nachlazení, při chřipce ne. Kýchání je při nachlazení časté, při chřipce málokdy. Kašel bývá při nachlazení mírný, při chřipce dráždivý a vyčerpávající. Bolest v krku je při nachlazení častá, při chřipce ne. Bolest kloubů a svalů při nachlazení být nemusí, při chřipce je velmi výrazná. Při chřipce bývá znát celková slabost a vyčerpanost od počátku, může trvat až tři týdny, při nachlazení ani ne. Nachlazení může komplikovat zánět nosních dutin a středního ucha, při chřipce zánět plic a srdečního svalu, které mohou ohrožovat život. Léčba při chřipce může být komplikovaná a dlouhodobá. U „rýmičky“ nikoli.