Fronty se na značky na přání v okrese Louny rozhodně nestojí. V roce 2016, v roce prvním, kdy si šoféři na svá auta a motocykly mohli dát přezdívky, jména, názvy firem nebo také oblíbené kombinace čísel, jich radnice v regionu vydaly třicet sedm. Nejvíce prý možné zájemce odrazuje cena, na auto vyjde značka na přání na deset tisíc korun.

Nejvíce značek evidují v loňském roce v Žatci. „Za rok 2016 bylo vydáno devatenáct registračních značek na přání," uvedla Kateřina Čonková z odboru dopravy a silničního hospodářství žatecké radnice.

Možnost využil městský úřad

Neznamená to ale, že by právě v Žatci byl mezi řidiči největší zájem. Hned dvanáct z devatenácti značek na přání tam totiž patří vozidlům městského úřadu a městské policie. Ty používají od loňského roku označení MU1 ZATEC – MU9 ZATEC a MP1 ZATEC – MP3 ZATEC. Fungují tak podle vedení města údajně také jako reklama, městský rozpočet tato změna nestála nic, od plateb za značky je totiž radnice zcela osvobozena. Z ostatních šoférů si tak na žateckou radnici přišlo pro značku na přání sedm lidí.

Připomeňte si: Přijíždí MU1 ZATEC… Auta žatecké radnice mají nové značky

Do Loun tedy přišlo běžných řidičů více. „Za loňský rok bylo přiděleno celkem šestnáct registračních značek na přání," odpověděl na dotaz Deníku Radek Lávic, vedoucí dopravního oddělení na lounské radnici.

Pouze dvě značky na přání, a to až v prosinci, vydali v Podbořanech. Celkem tedy v celém okrese Louny sedmatřicet.

Rebel, Tomio, Iva

A jaké zajímavé kombinace po silnicích okresu už jezdí? Jeden z motocyklů už brázdí silnice regionu se značkou T0 REBEL. Auta můžete potkat s označením BE1 HAPPY, BB1 BETTY, MTJ KOMIN, R8S 00000, VIP T0MI0 nebo IVA 77777. Brzy by měl přibýt CYB0RK72.

Zájemci obecně dávají na značky například jména svá či partnera, přezdívky, názvy firem nebo také pro ně oblíbené kombinace čísel. Nejvíce lidí se na úřady chodilo ptát a o značky žádat hned na začátku loňského roku, v lednu, kdy vstoupil nový zákon, který je umožňuje, v platnost.

Schválením vláda a parlament vyšly vstříc dlouhodobému volání po možnosti dát si na značku za poplatek různé kombinace, jména, čísla. Očekával se zájem hlavně ze strany podnikatelů a motonadšenců. V celé zemi loni lidé požádali o vydání 5211 registračních značek na přání. Z toho kolem dvou a půl tisíce žádostí bylo podáno už v lednu 2016. Vůbec první značka byla předána řidiči ve Valašském Meziříčí.

Zájem? Spíš nezájem

Úředníci, kteří mají v regionu vydávání na starosti, se shodují, že šoféry prý značky na přání příliš nelákají. Ale i tady se zájemci najdou. Zajímají se o ně jednotlivci, žádné fronty se ani na začátku rozhodně netvořily. Pořizují si je spíše „fajnšmekři". „Není o ně příliš zájem," říká Hana Smržová z podbořanské radnice. „Spíše nezájem," odpovídá na otázku zda zájem, nebo nezájem, i Kateřina Čonková ze žatecké radnice. Stejně odpověděli i v Lounech.

Značka na přání ale není úplně levnou záležitostí a právě cena prý nejvíce odrazuje řidiče. Případní zájemci o registrační značku na přání totiž musí zaplatit deset tisíc za jedno auto. Jedna značka přijde na pět tisíc korun. A navíc, pokud vám značku ukradnou, nebo ji ztratíte, stejnou už nedostanete.

Značka pro automobil musí mít osm znaků, pro motocykl sedm, na moped pět.

„Značka také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být tedy složena pouze z písmen," řekl Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy.

Značky na přání mají i dalších několik omezení. Nesmí být vydány totožné pro dvě auta. Nesmí tam být speciální znaky, hanlivá a rasistická slova, nesmí také obsahovat některá lehce zaměnitelná písmena nebo znaky.