Sdružení firem, které pro město Žatec loni provádělo rozsáhlou rekonstrukci autobusového nádraží, nestihlo vše dokončit ve stanoveném termínu. Město proto uplatnilo finanční postih. Peníze, konkrétně 183 tisíc korun, už přišly na jeho účet. Vzhledem k tomu, že 85 procent nákladů na rekonstrukci autobusového nádraží pokryla dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, velká část z této sankce, 156 tisíc, půjde na jeho konto. Městu zůstane zbytek - 27 tisíc korun.

Rekonstrukce autobusového nádraží měla být kompletně hotova 30. září 2015. To se ale nestalo, vše se nestihlo dokončit. Od 1. října tedy začala běžet lhůta pro vyměření sankce za nedodělky. Nebyl dokončen kamenný obklad na čekárně, hotové nebylo také schodiště do ulice Pod Střelnicí a okolní prostory. Nedodělky se dokončily 12. října.

Čtěte také: Město Žatec se brání proti sankcím za výběrová řízení

Smluvní pokuta činila 0,02 % z ceny díla, jež činila 38 milionů korun (bez DPH). Denně tedy penále činilo za dva nedodělky přes 15 tisíc korun. Za 12 dní tak narostlo na zmíněných 183 tisíc korun.

Rozsáhlá rekonstrukce autobusového nádraží v Žatci probíhala v Žatci loni od února do října. Přestavba i s DPH vyšla na přibližně 45 milionů korun, z toho 40 milionů měla zaplatit Evropská unie prostřednictvím ROP Severozápad. Do Žatce přišlo ale jen 35,5 milionu korun, ROP Severozápad totiž městu vyměřil desetiprocentní korekci. A to za údajné chyby ve výběrovém řízení na zhotovitele. Město s tím nesouhlasí a proti tomuto rozhodnutí se brání.

Cestující mají od loňského podzimu v Žatci k dispozici moderní autobusové nádraží nesrovnatelné s tím, co ve městě dosud bylo. Vznikla nová čekárna, samoobslužné WC či přístřešky pro cestující, nové jsou inženýrské sítě i veřejné osvětlení. Vzniklo také nové schodiště s přístupem na ulici Pod Střelnicí.

U nádraží je nová pasáž s vyústěním do Obloukové ulice s kancelářskými prostory a obchody, což je ale projekt soukromého investora.

Připomeňte si na fotkách: Žatec má nové autobusové nádraží, stálo 46 milionů