Stromy v centru Loun čeká v následujících týdnech zásadní úprava - takzvané hlavové řezy. Ty spočívají v úplném odstranění větví, zbudou jen pahýly. Cílem takových úprav je přimět stromy k vytvoření nových výhonů, které po jarním olistění vytvoří jen malou korunu.

Firma Zahradníček se má do řezu pustit na základě smlouvy s městem v únoru, případně v březnu. Záleží na tom, kdy práce dovolí počasí. „Hlavové řezy budou provedeny v ulicích Na Valích, Čeňka Zemana a na Mírovém náměstí," oznámili úředníci odboru správy majetku lounské radnice s tím, že tato úprava se provádí zpravidla každé tři roky.

Půjde o celkem 140 stromů

Více než sedmdesát dřevin čeká ořezání v ulici Na Valích, v úseku od ulice Táboritské ke Komenskému náměstí. Zhruba tři desítky lip v druhé části ulice, ve směru k Žatecké bráně, už přitom nechalo město v listopadu úplně odstranit a vyměnit za nové. Důvodem byl špatný zdravotní stav stromů. „V ulici Čeňka Zemana od kruhového objezdu ulice 28. října ke křižovatce ulice Bezručovy proběhne úprava na celkovém počtu 17 kusů dřevin. Na Mírovém náměstí dojde k opětovnému vytvarování korun, které se provádělo naposledy v roce 2013, na 50 kusech dřevin. Celkem ve městě dojde k úpravě korun hlavovým řezem u 140 kusů dřevin," vypočítal odbor správy majetku.

Motorové pily zněly na konci roku i na dalších místech, zejména v lounských sídlištích. Proběhla totiž další etapa kácení vzrostlých topolů v blízkosti domů či dětských hřišť, které by mohly být potenciálně nebezpečné. Padlo na dvacet velikánů.

Průzkum odhalí zdravotní stav stromů

A v dohledné době zřejmě půjdou k zemi i další vzrostlé stromy, tentokrát v největším lounském parku T. G. Masaryka. Město tam nechává zpracovat dendrologický průzkum. „Ten objasní, v jakém stavu jsou vzrostlé stromy a zda nemohou pro občany představovat riziko při případném pádu," uvedl již dříve Radovan Šabata, starosta Loun.

Pokud odborníci upozorní na nemocné či nestabilní kusy, i ty budou pokáceny a nahrazeny novými. K tomu by mohlo dojít už na podzim, po začátku vegetačního klidu. Pokud samozřejmě nebude některý strom vyhodnocen jako bezprostředně nebezpečný. Pak by musel být odstraněn i dřív.

Čtěte více: Největší park v Lounech čeká kácení