Rozvod není příjemnou věcí. Partneři, kteří se dříve milovali, najednou zjistí, že nemohou spolu žít a chtějí se dát rozvést.

V roce 2007 Okresní soud v Lounech rozvedl přes tři sta manželství. „Za loňský rok Okresní soud v Lounech řešil 309 žádostí o rozvodové řízení. Oproti předloňskému roku je to mírný pokles, ale neřekl bych, že jejich počet dlouhodobě klesá,“ uvedl mluvčí Okresního soudu v Lounech Miloslav Holub.

U mladých manželů je nejčastějším důvodem pro rozvod rozdílnost povah. „Zvláště mladí manželé, kteří se vzali po kratší době, mohou zjistit, že mají jinou představu o svém životě. U manželů, kteří spolu žijí 20 nebo 30 let, se často stává, že spolu nežijí, mají nové partnerské vztahy a najednou chtějí svou situaci změnit, protože plánují vstoupit do nového manželství. Někteří také čekají, až vyrostou děti,“ vysvětlil M. Holub.

V loňském roce narostl počet rozvodů podle § 24a zákona o rodině tzv. smluvený rozvod. Podstata takového rozvodu spočívá v tom, že za splnění čtyř konkrétních podmínek zákon konstruuje nevyvratitelnou domněnku, že manželství je hluboce a trvale rozvráceno, a tuto skutečnost již není třeba soudu dokazovat.

Recept na spokojené manželství

A naopak jaký je recept na dlouhé a spokojené manželství? O tom by mohli vyprávět například Marie a Josef Císařovi, kteří v únoru loňského roku oslavili Diamantovou svatbu. Své první ano si Marie a Josef řekli v roce 1947 v kostelíku ve Vrbně nad Lesy.

A co by poradili všem manželům? „Hlavní je tolerance a dostatek vzájemného pochopení. Máme se pořád stejně rádi. Neměli jsme žádné velké rozpory a pokud už ano, tak se během dne všechno vyřešilo. Člověk musí mít rozum a ne hned hrr, bude rozvod. Vycházíme spolu velmi dobře,“ řekli oba manželé při obnovení svého slibu. Oba manželé jso do dnešního dne vitální.