Plůdek už několik let vysazují do potoka Liboc, pravobřežního přítoku Ohře, také žatečtí rybáři. „Kvůli teplé zimě se plůdek vykulil z jiker dříve, takže jsme jej vysazovali už v první polovině dubna,“ uvedl Zdeněk Beldík, hospodář žatecké organizace Českého rybářského svazu.

Do vody šly desetitisíce malých rybek

Obvykle se tak děje až na přelomu dubna a května. Plůdek, který byl vysazen do Liboce u Kadaňského Rohozce, byl letos z Německa. „Vysadili jsme 55 tisíc kusů plůdku,“ dodal Z. Beldík. Rybáři letos na severu Čech vysadili do povodí Kamenice, Ploučnice a Ohře 300 tisíc malých lososů.

Od roku 1998 to dělají pravidelně, aby tuto rybu vrátili zpět do českých řek, kde byla dříve velmi hojná. Lososi se v Labi hodně vyskytovali do roku 1935, kdy skončila stavba střekovských zdymadel v Ústí nad Labem. Zdymadla byla nepřekonatelnou překážkou pro putující ryby, navíc této dravé rybě vadilo stále větší znečištění českých řek.

V Labi byl pak podle pamětníků poslední losos uloven v roce 1954. V květnu roku 1998 vysadili rybáři na severu Čech poprvé 45 tisíc plůdku lososa. Na místě vysazení se malí lososi zdrží jeden až tři roky a pak se vydávají do Labe a dále do Atlantiku. Ve slané vodě přebývají lososi obvykle další dva roky. Poté se ryba vrací do míst svého zrození či vysazení, aby se tam vytřela. Na rozdíl od tichomořské formy této ryby losos atlantský po vytření nezahyne.

Dospělé ryby vídají znovu od roku 2001

V Kamenici rybáři dospělé jedince pozorují od roku 2001, velké kusy se už byly chyceny také v Ohři. Losos je v Česku celoročně hájený, takže rybář jej musí pustit zpět do vody. „Nezkušený rybář si může lososa splést se pstruhem potočním. Obě ryby jsou téměř stejně zabarvené. Losos má ale jiný tvar prsní ploutve a jiný tvar těla. Až k ocasní ploutvi je válcovitý, obdobně jako třeba štika. Oproti tomu se pstruh u ocasní ploutve zužuje,“ vysvětlil Zdeněk Beldík.