Několik let dominuje lounskému prostranství Ryneček naproti autobusovému nádraží kovová konstrukce tvaru kostky. Řada obyvatel si ji příliš nezamilovala, objevují se nelichotivá označení „šibenice" a jiné.

Dominanta byla na místo dosazena v rámci revitalizace celého prostoru v roce 2009. Podle projektu to měla být květinová pergola. Rostliny se ale k popínání konstrukce příliš nemají a po několika letech není výsledek zcela uspokojivý.

Rostliny u sloupů květinové pergoly na lounském Rynečku„Prvotním záměrem bylo ozelenit celou kovovou konstrukci trubači velkokvětými. U každého sloupu byly vysazeny čtyři kusy těchto dřevin, celkem tedy mělo pergolu obrůst šestnáct oranžově kvetoucích trubačů. Bohužel ale patří mezi pomaleji rostoucí popínavé keře," vysvětlil Jiří Čáp z odboru správy majetku lounské radnice. Jak dodal, rostliny navíc neustále poškozují vandalové a vysoké letní teploty tomuto druhu rovněž příliš nesvědčí.

Jiné rostliny

Situace by se však mohla vbrzku alespoň částečně změnit. „Nyní jsme zajistili ke každému sloupu výsadbu čtyř kusů přísavníku pětilaločného, což je rychle rostoucí a odolný pnoucí keř, který je nenáročný na stanovištní podmínky a jeho listy se na podzim barví do červených barev," popsal J. Čáp.

Ryneček zásadně změnil svou tvář v roce 2009. Místo plochy pro venčení psů, kde také příležitostně sídlily cirkusy, vzniklo příjemné prostranství pro odpočinek. Zpevněná plocha s lavičkami zve k posezení. Další zajímavostí, kromě již zmíněné pergoly, je instalace s araukaritem, zkamenělým kmenem.