Už za pár dní, 6. dubna, se v Lounech uskuteční první letošní sběrová sobota. Při ní se budou moci občané zbavit objemného odpadu například starého nábytku a podobně. Tentokrát však radnice připravila zásadní změnu. Už žádné odkládání nepotřebných věcí přímo na ulici.

Počínaje touto sběrnou sobotou bude možné odpad vyhazovat pouze do připravených velkoobjemových kontejnerů, kterých bude po celém městě rozestavěno 35. U každého z nich bude také obsluha, která věci přebere. „Budou to lidé ze společnosti Marius Pedersen. Ti případně občanům s objemným odpadem pomohou do kontejneru a zajistí pořádek," vysvětlil starosta Loun Radovan Šabata.

Lidé vytvářeli hromady kdekoliv

Město k tomuto kroku přistoupilo po neblahých zkušenostech z minulých let, kdy bylo povoleno v určené termíny odkládat odpad ke kontejnerovým stáním. Lidé ale vytvářeli hromádky prakticky kdekoliv, jiní je zase objížděli a při hledání něčeho užitečného dělali nepořádek. A to i přes hrozbu pokuty pro porušení vyhlášky, která přehrabování vysloveně zakazuje. „Jak to navíc vypadá, když do Loun zavítají třeba zahraniční turisté a vidí tu hromady odpadků na ulicích. Proto jsme se rozhodli přistoupit k modelu, který osvědčeně funguje už v řadě okolních měst," komentoval krok již dříve starosta Loun Radovan Šabata. Podobný model zavedli před několika lety například v Žatci.

Sběrové soboty v letošním roce proběhnou 6. dubna, 4. května, 1. června, 7. září, 5. října a 2. listopadu. Občané budou moci objemný odpad odložit do kontejnerů vždy mezi 8. a 12. hodinou.

Vyhazovat věci jinam už bude zakázáno; veřejný pořádek budou střežit strážníci. Mimo tyto termíny se mohou lidé zdarma zbavit objemného i nebezpečného odpadu v lounském sběrném dvoře, a to každý všední den od 8 do 18 hodin, o víkendech pak mezi 10. a 17. hodinou.