Zaměstnanci správy obchodního domu Central v Mostě umístili vedle informační recepce hypermarketu Albert schránku na peněžní dary pro vísku Stebno na Lounsku, kde silná bouře s krupobitím 24. června poškodila domy a strhla střechy.

„Kdo nechce finanční pomoc darovat Stebnu on-line, má možnost využít naši schránku a vložit do ní peníze,“ řekla Deníku zástupkyně Centralu Silvie Strunová. Iniciátoři se také připojí a všechny příspěvky na obnovu vísky pak předají městu Kryry, pod které Stebno spadá.

Nové dobročinné akci předcházela materiální sbírka, při které pracovníci obchodního domu zajistili například čisticí prostředky a toaletní potřeby a vyzvali zákazníky, aby se přidali. Krabice přímo do Stebna odvezl večer v pátek 2. července Martin Lněníček z Centralu, který je zároveň dobrovolným hasičem z Podbořanska a se svými kolegy ve vsi pomáhal s odstraňováním škod.

Hasiči jedou na pomoc. Sobota 3. července v obci Stebno na Lounsku.
Pomoc Stebnu jede. Hasiči, motorkáři i cukráři míří do vísky poničené bouří

Dobrovolný hasič zažil povodně na Litoměřicku i na Moravě, ale živelní pohromu ve Stebně označil za vážnější. „Musím říct, že tohle bylo horší. Nemyslím ten stav, jak Stebno vypadalo po vichřici, ale jak vše proběhlo rychle, v řádech minut, od prvního závanu větru až po pády střech. Před tím se nedá utéct. Lidé ve Stebně nám říkali, že to byl takový fofr, že nestihli ani zavřít dveře,“ sdělil Deníku Martin Lněníček.

Ve Stebně, které leží v malebné pahorkatině uprostřed lesů a polí, bydlí řada lidí z Mostecka. Někteří se tam usadili natrvalo, jiní tam mají chalupu. Ve vísce s necelými dvěma stovkami obyvatel, která nemá starostu ani obecní úřad, protože spadá pod Kryry, to byli právě Mostečané, kteří před čtyřmi lety založili Okrašlovací spolek Stebno. Jeho členové a sympatizanti koordinují pomoc po vichřici a pomáhají ostatním rodinám. Na transparentním kontu spolku, kam různí dárci posílají peníze na obnovu zdevastované vsi, bylo v neděli 4. července přes tři miliony korun. Před bouří měl spolek na účtu přes 50 tisíc korun.

Stebno na Podbořansku v sobotu 3. července
Půl milionu do týdne. Lidé ze Stebna po bouři žádají o dotace na obnovu obydlí

Stebno není lhostejné ani mosteckým důchodcům. Obyvatelé Penzionu pro seniory v ulici Albrechtická vybrali 7 280 korun na pomoc vísce.

V sobotu 3. července pracovali ve Stebně desítky dobrovolníků. "Jsou úžasní, patří jim obrovský dík," řekl Deníku předseda okrašlovacího spolku Tomáš Ratiborský.

Místní teď kromě peněz na obnovu potřebují stavební materiál na nové střechy a řemeslníky, hlavně tesaře a pokrývače. Hygienických a mycích prostředků či dezinfekce je zatím dostatek. Uzamykatelný kontejner na návsi se touto pomocí naplnil a kvůli popadaným stodolám je málo skladovacích prostor.