Dvanáct lidí, nejvíce od roku 2008, spáchalo loni v okrese Louny sebevraždu. K tomu ještě jedna žena se o ukončení života pokusila, nakonec však byla zachráněna. Loňská čísla potvrdila dlouhodobé statistiky - se životem se dobrovolně loučí v drtivé většině muži a nejčastějším způsobem sebevraždy je oběšení. „V roce 2014 vyšetřovali policisté v okrese Louny jedenáct sebevražd mužů a jednu ženy, navíc šetřili jeden pokus o sebevraždu ženy," říká Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Jedenáct ku jedné. I loni se potvrdila dlouhodobá čísla, že po sebevraždě, jako po „řešení" osobní krize, sahají daleko častěji muži. V regionu statistiky hovoří o 87 procentech případů, tedy o drtivé většině. Ze sedmdesáti pěti lidí, kteří dobrovolně ukončili život v okrese Louny za posledních sedm let, bylo pětašedesát právě zástupců „silnějšího pohlaví". Žen bylo deset. „Muži se hůře vyrovnávají s životními problémy a jednají spontánně. Své potíže chtějí vyřešit hned. Ženy bývají psychicky odolnější," vysvětluje Josef Kovářík, policejní psycholog.

Nejčastějším způsobem je oběšení

I další dlouhodobá statistika se loni potvrdila. Nejčastěji si lidé k sebevraždě volí oběšení. „Oběšení je obecně nejčastějším způsobem sebevraždy. Je to zřejmě nejjednodušší způsob, jak si vzít život. Málokdo má doma pistoli či velké množství účinných léků," pokračoval Kovářík. V okrese Louny v roce 2014 řešili policisté celkem osm případů oběšení, jeden muž zvolil přejetí vlakem, jeden otravu výfukovými plyny, jeden se zastřelil. Zastřelení je přitom na druhém místě dlouhodobých statistik. Zachráněná žena, zmíněná v úvodu článku, se loni pokusila ukončit svůj život podřezáním. V minulosti ale řešili policisté v regionu i případy, kdy se někdo zastřelil například jateční pistolí nebo skočil z velké výšky či se utopil skokem do studny.

Podle odborníků vůbec nezáleží na tom, zda je sebevrah manažer, nezaměstnaný, lékař, učitel nebo prodavač. Složité životní situace se totiž nevyhýbají prakticky nikomu. „Nesouvisí to se sociálním zařazením. Je to individuální," potvrdil policejní psycholog.

Největší počet sebevražd bývá podle psychologů v přechodových obdobích, tedy když zima přechází do jara nebo když se podzim ochlazuje a přechází do tmy a zimy. Naopak zřídka si lidé berou život v období Vánoc, i když se často traduje opak. Podle odborníků proto, že se lidé těší na své blízké, doufají, že si na ně někdo vzpomene. Dokazují to i dlouhodobé statistiky.

Loni se v okrese Louny stalo nejvíce sebevražd od roku 2008, od kdy má Deník k dispozici podrobné statistiky. Tehdy jich policisté šetřili šestnáct, loni dvanáct. V roce 2013 jich bylo jedenáct, rok předtím deset. V roce 2011 sebevražd bylo naopak nejméně, „jen" pět. V roce 2010 se dobrovolně zabilo v regionu deset lidí, v roce 2009 jedenáct.

Graf sebevražd v okrese Louny