Již potřetí vyrazí letos na podzim občané okresu Louny k volbám do senátu.

Současný senátor Miloslav Pelc určitě končí, nahradí ho buď někdo z regionálních politiků nebo kandidát Zelených Svatopluk Karásek. Ten je druhou známou osobností, po herečce Heleně Růžičkové, která v krátké historii horní komory parlamentu za region kandiduje.

Poprvé se do senátu v okresech Louny a Rakovník, které jsou v těchto volbách sloučeny do obvodu číslo šest, hlasovalo v roce 1996. Právě tehdy kandidovala do horní komory parlamentu za tento volební obvod první celorepublikově známá tvář. Za Komunistickou stranu Čech a Moravy totiž tehdy bojovala oblíbená herečka Helena Růžičková, známá hlavně ze série filmových komedií Slunce, seno, …

Okres objížděla i Helena Růžičková

Sama tenkrát okres Louny objížděla a získávala potřebné hlasy. Do vysoké politiky se ovšem nedostala a senátorem se tehdy stal Ivan Havlíček, fyzik kandidující za ČSSD.

Mezi jeho soupeře patřil i někdejší místostarosta Žatce Karel Suchopárek, Ivan Dejmal nebo starosta Staňkovic Jan Bartoň. Ten o post senátora usiloval i v dalších volbách v roce 2002. Do těch letošních se už ale nechystá. „Cítím, že na práci ve velké politice už nemám věk. Chci se už soustředit jen a jen na práci v obci,“ řekl Deníku muž, který je starostou Staňkovic nedaleko Žatce už několik volebních období.

Podobně jako Bartoň kandidoval ve volbách v roce 2002 podruhé i tehdejší senátor Havlíček. Už ovšem neúspěšně, post v nejvyšších patrech politiky totiž na čtyři roky získal muž, tentokrát z úplně odlišného politického pólu, Miloslav Pelc z ODS. Mezi neúspěšné se tehdy zařadil mimo jiné také Filip Celba za KSČM, Bohuslav Kuneš, ředitel žatecké obchodní akademie a dlouholetý člen tamního zastupitelstva a starosta nebo František Povolný a Ladislav Půlpán.

Zvolen bude už třetí senátor

Tradice zůstane i letos dodržena, senátor nebude dvakrát stejný. Miloslav Pelc už totiž podruhé nekandiduje, místo něj vysílá ODS do boje známého regionálního politika a dlouholetého starostu Loun Jana Kernera. Jeho soupeřem z ČSSD bude rakovnický zastupitel a pedagog Marcel Chládek. Za KSČM o křeslo v senátu bude bojovat Václav Beneš, starosta Blatna na Podbořansku.

Poprvé svého kandidáta postaví strana Zelených, spoléhá na známou tvář. Ve volebním obvodě číslo šest za ní totiž bude kandidovat 66letý Svatopluk Karásek, evangelický farář, hudebník, bývalý disident a trvalý bojovník za lidská práva. „ Nabídka přišla od ministryně Stehlíkové a já ji přijal. S tím, co tato strana dělá, se plně ztotožňuji,“ uvedl s tím, že chce i nadále zůstat nestraníkem.

Tradičně naopak nestaví v okrese Louny svého kandidáta KDU–ČSL. Vedení strany se chce spíše soustředit na regiony, kde má větší podporu lidí a tím i šance na zvolení svých kandidátů.