Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má v plánu ještě letos zahájit stavbu nové silnice I/28 mezi Dobroměřicemi a Odolicemi. Ta má zlepšit spojení Mostu a Loun.

Přinese řidičům z Mostecka lepší cestu do Prahy, naopak řidičům z Lounska kvalitnější spojení se severem Čech. Nová silnice povede v trase nynější komunikace, která bude rozšířena na 11,5 metru. Zároveň dojde k úpravě křižovatek, silnice bude přehlednější.

„Součástí stavby nového úseku budou i mosty přes Dobroměřický a Hrádecký potok a most přes regionální biokoridor Oblík – Raná, který významně přispěje k ochraně fauny oproti nynějšímu stavu, kdy silnice prochází tímto prostorem bez možnosti bezpečného přechodu živočichů přes ni,“ uvedla Martina Vápeníková, mluvčí ŘSD.

Přestavba více než šest a půl kilometru dlouhého úseku vyjde na zhruba čtyři sta milionů korun, začít by měla na konci roku. Nyní probíhá výběrové řízení na firmu, která práce provede. Motoristům má nový úsek silnice sloužit od jara roku 2010. „Rozšiřování silnice I/28 se bude provádět za provozu, pouze s využitím lokálních objížděk podél trasy stavby,“ dodala mluvčí ŘSD.

#nahled|https://g.denik.cz/12/c9/silnice_dobromerice_20080807_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/12/c9/silnice_dobromerice_20080807.jpg|Plánovaný úsek oprav silnice I/28 z Dobroměřic do Odolic#

Postup výstavby je stanoven tak, aby byl v maximální možné míře zachován provoz na současné silnici. V předstihu budou stavěny například mosty tak, aby byly co nejdříve využitelné pro staveništní dopravu. Stavba I/28 v úseku Dobroměřice – Odolice navazuje na již postavené silnice. U Dobroměřic to je na druhou část obchvatu Loun, otevřenou roku 2000. Na druhé straně na přeložku silnice mezi Skršínem a Kozly, jež byla zprovozněna před několika lety.

Silnice I/28 je významnou trasou. V roce 1999 bylo usnesením vlády rozhodnuto, že v její trase bude postavena čtyřproudová rychlostní silnice R28 k hranicím Německa. Její stavba se ale už nepřipravuje hlavně s ohledem na stavbu blízké dálnice D8 a rychlostní silnice R7.