Nejen řidiči, ale i lounští zastupitelé a vedení města jsou znepokojeni zdržením kolem rekonstrukce silnice I/28 z Loun do Mostu v úseku Dobroměřice – Odolice.

Důležitá komunikace je zcela uzavřena už od června.

„Kompletní uzavírkou silnice vznikla pro naše město a jeho okolí obtížná situace. Vozidla hledají náhradní trasy po okolních silnicích druhé třídy, které jsou tím přetíženy a často využívány i vozidly s nadměrnou tonáží,“ napsal starosta Loun Jan Kerner na ministerstvo dopravy.

Vedení města zarazil i fakt, že v letních měsících se práce na silnici zastavily. „Rekonstrukce začala v červnu odstraněním vozovky a spodních vrstev, pak se práce prakticky zastavily,“ pokračuje J. Kerner.

Během prací se totiž objevily nečekané geologické problémy, které neodhalily ani předchozí průzkumy, tvrdí ministerstvo. „Šlo o zvýšený výskyt kamenitých materiálů s množstvím balvanů, jejichž použití do násypu bez další úpravy nevyhovovalo normě. V srpnu proto došlo k novelizaci této normy. Práce budou zpožděny,“ uvedl náměstek ministra dopravy Tomáš Kaas.

Řidiči, buďte trpěliví

„Z tohoto důvodu a také při příchodu nevhodných klimatických podmínek může dojít ke zpoždění této etapy výstavby,“ odpověděl náměstek ministra dopravy Tomáš Kaas. Řidiči se budou muset obrnit trpělivostí ještě několik měsíců, úvodní etapa prací v úseku Dobroměřice – Raná se nestihne dokončit do konce listopadu, jak bylo původně plánováno. „Ředitelství silnic a dálnic proto začalo připravovat prodloužení uzavírky do dubna 2010,“ dodal Tomáš Kaas.

Termín celkového dokončení stavby podle náměstka ministerstva dopravy ale ohrožen není. Ten je naplánován na září roku 2010. Řidiči tedy musí ještě několik měsíců počítat při cestě po silnici z Loun do Mostu s objížďkami přes okolní vesnice.

Silnice I/28 mezi Dobroměřicemi a Odolicemi prochází celkovou rekonstrukcí, která má odstranit dopravní závady. Silnice bude po rekonstrukci širší a bez terénních vln – tedy přehlednější a bezpečnější.