Nedostavěná rychlostní silnice R7 trápí obyvatele měst v její trase, stejně tak jejich primátory a starosty. Pět sídel se domluvilo na společném postupu - Most, Chomutov, Slaný, Žatec a Louny pošlou výzvu ministerstvu dopravy. Chtějí zabránit vyjmutí dostavby silnice ze seznamu státních priorit.

Právě kvalitní rychlostní silnice, spojující Prahu, Lounsko a Chomutovsko s Německem, by mohla region oživit. A to zejména v souvislosti se zaměstnaností. Nedostatečná infrastruktura totiž může mnoho investorů a podnikatelů odradit od aktivit na severu Čech. V příznivý efekt dostavby komunikace věří i na lounské radnici. „Nezaměstnanost je tu opravdu hrozná. Doufáme, že díky společné výzvě nás a dalších měst se bude o problematice dostavby R7 více mluvit," uvedla tamní místostarostka Edita Hořejší. „Zatím nevíme, jestli akce už vyřazena byla, či nikoliv, ale chceme tomu zabránit," dodala.

Výzvu připravují úředníci právě z lounské radnice. V příštích dnech by se tam měli sjet zástupci dalších zmíněných měst, aby dokument podepsali. Zároveň se zjišťuje, v jaké fázi je příprava úseků, kde R7 ještě chybí zda jsou zpracované projekty, vykoupené pozemky a podobně.

První odpověď: nejsou peníze

Dopis se stejnou tematikou zaslalo už v září samotné město Louny přímo ministru dopravy Pavlu Dobešovi. V něm starosta Radovan Šabata žádal dokončení, respektive rozšíření silnice I/7 Praha - Chomutov na čtyři pruhy. Argumentoval kromě jiného častými a nezřídka tragickými nehodami na obchvatu Loun. Tam řidiči na rovném úseku značně překračují povolenou rychlost a riskují. Dostavbou chybějících dvou pruhů by se měla situace zlepšit.

Za ministra tehdy na dopis odpověděl jeho první náměstek Lukáš Hampl. V podstatě sdělil, že na všechny plány a potřebné akce nemá Státní fond dopravní infrastruktury v rozpočtu peníze.

Přehled úseků R7